Bouwstop die geen bouwstop is? Van Maanhotel naar (nog meer) Maanwoningen

Posted by | april 06, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

Eenieder die de webcam van het Maankwartier bekijkt zag gestage activiteit op het bouwterrein alwaar retentierecht geldt. Zeg maar ‘een bouwstop’. Ietwat vreemd dat men doorbouwt terwijl de Duitse opdrachtgever niet betaald. Toch?

Alhoewel onze recente sets raadsvragen Maankwartier onlangs voorzien werden van een uitstelbericht informeerden burgemeester en wethouders Hart-Leers (en de rest van politiek Heerlen) aldus nog steeds niet over de huidige situatie Maankwartier. Daarbij luidt een nadrukkelijke vraag wie de door ontstane vertragingen ‘meerkosten’ betalen gaat.

Indien ‘Duitser Kindermann’ afhaakt (of -wellicht erger nog- schade claimt) luidt de vraag of deze überhaupt de vertragingskosten voor diens rekening neemt. Zo nee lijkt het er steeds meer op dat de gemeente Heerlen ook hiervoor weer diens beurs zal moeten trekken.

Woningen in plaats van een Maanhotel realiseren lijkt een gemakkelijke (en overigens zeer waarschijnlijk de enig mogelijke) uitweg. Echter: tot voorkort heette het nog dat dit helemaal niet mag vanwege het zeer nabij spoortraject waarover (dag en nacht) allerlei vervoersbewegingen -met diverse goederen- plaatsvinden. Enfin: mochten er plots Maanwoningen komen luidt de vraag ook of er (zeker dan) niet wat veel nieuwe woningen in en om de binnenstad in de (bouw)planning staan. Overigens lijkt het bestemmingsplan aldaar een dergelijke (om)bouw van hotel naar woningen (nog) niet eens toe te staan.

Woningbouwplannen in het Schinkelkwadrant (Noord en Zuid) vele studentenwoningen gepland nabij de stadsbegraafplaats, een groot aantal ouderenwoningen in het grote Klooster aan de rand van de binnenstad. Het lijkt erop alsof voor ‘de vlucht naar voren’ gekozen wordt.

Echter: van veel te veel is alles behalve goed. Kijk maar eens naar het grote overschot aan winkel- en kantoorruimten. Zelfs (lege) parkeerplekken zijn er meer dan genoeg.

Het ene gat met het andere vullen, daar lijkt het steeds meer (en weer) op. Wellicht is het toch beter om voordien ‘open kaart te spelen’ en vervolgens samen tot werkbare oplossingen te komen. Oplossingen die niet alleen voor de korte termijn een (snelle) uitweg bieden maar -veel liever nog- voor de langere termijn voor een stukken beter toekomstperspectief van onze stad zorgen….