Culturele Nieuwjaarsborrel: noodzaak of onnodige kostenpost?

Posted by | December 29, 2010 | Nieuws

Cultura Nova (240.000 Euro gemeentesubsidie), Cultuurhuis Patronaat (160.000 Euro gemeentesubsidie), Filmhuis De Spiegel (60.000 Euro gemeentesubsidie), Historisch Goud (2.075.000 Euro gemeentesubsidie), KUS (61.000 Euro gemeentesubsidie), Parkstad Limburg Theaters (2.090.000 Euro gemeentesubsidie), Poppodium Nieuwe Nor (256.000 Euro gemeentesubsidie) en Schunck* (9.550.000 Euro gemeentesubsidie) nodigen sinds enkele jaren, middels een fraai vormgegeven kleurrijk pamflet, uit voor een Culturele Nieuwjaarsborrel. Noodzaak of onnodige kostenpost?

De directeuren van de bovenstaande Culturele instellingen nodigen op 5 januari aanstaande (van 17.00 tot 20.00 uur) uit voor ‘de borrel’. Daar waar vele gemeenten, overheidsinstanties, bedrijven en instellingen worstelen met de vraag of en hoe een Nieuwjaarsborrel te houden lijken de diverse Heerlense Culturele instanties een pas enkele jaren oude ‘traditie’ te willen behouden.

Wat is er mis mee als ook de Culturele instellingen zich en masse laten zien op de algemene gemeentelijke Nieuwjaarsborrel die op donderdag 6 januari (van 17.00 tot en met 19.00 uur) in het stadhuis plaatsvindt,  niets toch?

In een tijd waar nogal in krachtige termen gesproken wordt over bezuinigingen op cultuur en er geschreeuwd wordt om van bezuinigen op cultuur verre te blijven lijkt er geld te over om allerlei ‘extra tierelantijntjes’ gewoonweg voort te zetten.

Een Culturele Nieuwjaarsborrel om gezellig samen het glas te heffen, een hapje te eten en een feestje te vieren als opening van het nieuwe jaar.

1.000.000 Euro extra maakte de gemeente Heerlen vrij om aan cultuur te besteden. Een (of de) reden voor feest?!

Of juist een reden om te bewijzen dat dit forse bedrag wijselijk besteed zal worden en dat alle Heerlenaren en mensen van buiten onze stad daarna waarlijk inzien niet zonder deze astronomische (extra) investeringen in cultuur te kunnen?

Inwoners, bedrijven en instellingen: ‘Trek de broekriem aan het zijn zware tijden!’.

Ondertussen investeert de gemeente Heerlen (nogmaals) extra in cultuur en trapt de fors gesubsidieerde Culturele sector gezamenlijk het jaar af met een gezellig ‘ons-kent-ons’ feestje…

Integreer de jaarlijkse Culturele Nieuwjaarsborrel gewoonweg in de traditionele Nieuwjaarsborrel van de gemeente Heerlen.

Ga er samen voor en vier niet ieder je eigen ‘feestje’ op kosten van de gemeenschap die zwaar moet bezuinigen…