D’r Oambusj 1920 – 2020 Aambos al eeuw lang ‘in handen van’ de gemeente Heerlen

Een bericht op de facebookpagina -Tussen Aambos en Caumerbron– maakte ons er op attent dat het Aambos (begin dit jaar) precies 100 jaar in handen van de gemeente Heerlen is. De stad nam toen het (raads)besluit om tot aankoop over te gaan en maakt daarvoor 55.000 Gulden vrij. 

Natuurlijk mag een dergelijk heugelijk feit zeker niet ‘vergeten’ worden. Het bij het bericht geplaatste krantenartikel uit het toenmalig Limburgsch Dagblad van 23 maart 1920 is een leuke opsteker om nu, een eeuw later, nog eens na te pluizen.

Het artikel van ruim 100 jaar geleden benoemt, onder andere, een te plaatsen paviljoen (en muziekkiosk) laat de bekende brug -en trap- de revue passeren en heeft het ook over een geplande speeltuin. Iets waar velen van ‘een iets oudere generatie’ zeer zeker nog herinneringen aan hebben.

Het Aambos, d’r Oambusj, is voor velen, groot en klein, ook 100 jaar later nog steeds een geliefde en gekende plek. Het plan van alweer enige jaren geleden om er een sfeervol ‘boscafé’ op te starten zal bij menigeen zeker nog een belletje doen rinkelen. Helaas kwam het daar (nog) niet van. Ondanks dat velen dat zeker wel zien zitten. Daarbij denkend aan vele leuke herinneringen aan het aloude (dans)paviljoen.

Een fontein bij de ingang en waterbassin -met pomp- richting holle weg onder de brug door. Zomaar wat oude wapenfeiten uit het toenmalige stadsbos. 

Laten we dit eeuwfeest van ons mooie stadsbos ‘zomaar voorbij gaan’?! Of… besteden we er alsnog ’wat aandacht’ aan. Wat ons betreft geldt het laatste en verdient het Aambos minimaal ‘een extra bezoekje’ en liefst meer. Wie weet komt daarbij ook het mooie plan voor een knus boscafé ‘uit de mottenballen’.

Bij het doorkruisen van het Aambos herkent eenieder deze parel onder de rook van de stad. Het schakelpunt tussen centrum en diverse wijken. De Molenberg, Erk, het stadscentrum en verder richting de Heerlerbaan. Laten we samen stil staan bij 100 jaar Aambos. Het stadsbos zoals we het kennen en van ganser harte hopen op nog vele eeuwen er bij. 

Luistertip -voor bij (of na) het lezen van dit artikel- Miene Oambusj van Wiel Knipa