Drastische maatregelen hoogst noodzakelijk: leegstand hartje Heerlen van kwaad tot erger

Wie na Nieuwjaar over de Saroleastraat liep zag dat Bakker Bart gesloten is (en blijft) en kledingwinkel Score (gelegen naast de HEMA) diens zaak leegruimde. Per zaterdag aanstaande beleeft Coasters diens laatste dag. Alsof dit niet al veel te veel slecht nieuws is hangen nog meer donkere wolken boven de binnenstad. De leegstand in hartje Heerlen gaat van kwaad tot erger. Drastische maatregelen zijn hoogst noodzakelijk.

Begin Augustus ‘19 opende, het direct aan de binnenstad grenzende, station Heerlen. Ruim 5 maanden later heet het er nog steeds (af)wachten geblazen op een Maanhotel hotelier, grote restauranthouders die hun omvangrijke zaken inrichten (en openen) en noem maar op. Amper ietsje verderop wordt de situatie in hartje binnenstad er ondertussen allerminst beter op.

Gemeentelijk leegstandsbeleid staat, eindelijk, -na diverse malen vooruitschuiven- volgende week woensdagavond op de raadscommissieagenda. Hart-Leers deed het nadrukkelijke verzoek daarvoor. Dit te meer nadat eind vorig jaar uit stukken van makelaarskoepel Dynamis bleek dat hartje stad -nog steeds- steevast in de landelijke top qua leegstand staat (plek 4) en de algehele situatie er ondertussen allerminst op vooruit gaat.

Als -lange tijd- ‘roepende in de woestijn’ vraagt Hart-Leers al vele jaren lang om nadrukkelijk te kiezen voor een dynamische, compacte stad met sfeer en beleving. Inbreiden in plaats van uitbreiden met daarbij (onder andere) een aantrekkelijk parkeerbeleid. Praat met ondernemers en pandeigenaren in plaats van over hen, start samen acties ten gunste van de stad.

Onze mening over binnenstadorganisatie HeerlenMijnStad staken wij nimmer onder stoelen of banken. Als evenementenpromotor en/of aanjager c.q. vlaggendrager wellicht leuk en aardig. Als kartrekker voor meer en blijvend ondernemerschap en een daarbij blijvend dynamische binnenstad, naar onze mening, nog steeds -zelfs na diverse jaren van bestaan- behoorlijk tekort schietend.

Vorige maand trok een betrokken jonge Heerlense ondernemer publiekelijk, via een duidelijke hartekreet, ’aan de bel’. Hij komt volgende week wederom naar de raadszaal omdat dan het leegstandsbeleid prominent op de raadscommissieagenda staat. Dat hij dan, zeer waarschijnlijk, niet de enige zal zijn die politiek Heerlen over dit prangende onderwerp aanspreekt ligt voor de hand…