Een ‘lege stad’: oorzaak ‘hoge huren’ of ‘shoppen op internet’?

Dagblad De Limburger pakt vandaag uit met een dubbele pagina over ‘winkelen in de binnenstad’ en ‘shoppen op het internet’. Interessante informatie naar voren gebracht door deskundigen. Voor eenieder die het onderwerp interesseert een aanrader.

Ongefundeerde stemmingmakerij of het voeren van een hetze lossen niks op. Het stuk in De Limburger is duidelijk: met verkopen tot onder de kostprijs, gratis bezorging en noem maar op (b)lijkt ‘het internet’ de hele grote boosdoener qua leegloop van binnensteden. Oneerlijke concurrentie tussen winkelier en internetondernemer (b)lijkt de conclusie.

Wetende dat behalve het betalen van huur ook personeelskosten (en tevens een eigen inkomen) gas, water en licht, inkoop van je verkoopwaar en ook het onderhouden en inrichten van je winkel niet vergeten mogen worden lijkt het verhaal direct een stuk duidelijker en… completer.

Het stuk in De Limburger wijst er tevens op dat er, gelukkig, nog genoeg kansen voor ‘de stenen winkel’ zijn en bovendien: dat er, vroeg of laat, ‘een kantelpunt’ zal komen. Verkopen tot onder de kostprijs, gratis levering en noem maar op: iets dergelijks kan immers niet blijven voortduren. Iemand krijgt, ook daarvoor, ‘de rekening’ gepresenteerd.

De binnenstad weer gezellig maken -en tot leven wekken- heeft aldus vele zijden. Als de klandizie wegblijft (of minder komt) en je omzet daardoor afneemt kijk je niet alleen naar ‘de kosten’ maar waarschijnlijk nog veel meer nog naar een manier om -zo snel mogelijk- meer toeloop te realiseren… Toch?