Gaat Heerlen grafmonument oud burgemeester Van Grunsven ruimen

Posted by | september 19, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

Wie met enige regelmaat de historische begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen bezoekt ziet een wit bordje op het graf van oud burgemeester (van 1926 tot 1962) Van Grunsven liggen. De tekst doet vermoeden dat het grafmonument, bij uitblijven van reactie, geruimd gaat worden. ‘Mede uit historisch besef een goede zaak of… alles behalve?‘ vraagt Hart-Leers zich af.

Oud burgemeesters van Heerlen -Van Grunsven en Van Zeil- zijn naast elkaar begraven op de begraafplaats aan de Akerstraat. Burgervaders die hun laatste rustplaats aan de rand van het stadscentrum vonden. Mede uit historisch besef luidt de vraag of het juist of onjuist is om het grafmonument -bij uitblijven van reactie- te ruimen.

Een fraaie begraafplaats gesierd met grafmonumenten met klinkende familienamen als Sarolea, Honigmann, Peutz. Een historische begraafplaats waar met regelmaat goed verzorgde rondleidingen plaatsvinden waarbij, via de vele aanwezige grafmonumenten, de geschiedenis van Heerlen de revue passeert.

Het witte bordje doet vermoeden dat het grafmonument van oud burgemeester Van Grunsven zijn langste tijd gehad heeft.

  •  Is er contact geweest met nabestaanden of ontbreken contactgegevens waardoor het bordje op het grafmonument prijkt?

Hart-Leers: ‘Bekijk ook uit historisch besef voor onze stad eens extra goed wat aanstaande lijkt. Maakt de gemeente Heerlen wellicht een afweging om grafmonumenten met enige historische betekenis wel of niet te handhaven en daarmee de historie van onze stad te onderstrepen? Vragen te over met de bedoeling om een mogelijke misser in lokaal historisch besef te voorkomen. Zonder verleden geen toekomst.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA