Hart-Leers stemt -als enige- tegen aankoop nieuw (stads)kantoor in Maankwartier

Posted by | March 12, 2014 | Nieuws, Vanuit de fractie

Hart-Leers stemde gisteravond -als enige- tegen de aankoop van een nieuw (stads)kantoor in het grootschalige nieuwbouwproject Maankwartier. Heerlen wil er voor 10,9 Mln. euro (casco) kantoorruimte kopen. De gehele gemeenteraad, op Hart-Leers na, stemde daarmee in.

Wij pleiten voor het renoveren van het huidige stadskantoor pal naast het gemeentehuis aan de Geleenstraat. Waarom kiezen voor een nieuwbouw kantoorpand van ca. 6000m2 in het Maankwartier en 7000m2 nieuwbouw kantoorruimte in het Schinkelkwadrant (De Plu) en vervolgens het reeds bestaande ‘voor oud vuil’ -met een zeer ongewisse toekomst- achterlaten?

In Heerlen staat al veel te veel leeg. Qua lege winkels voert Heerlen de landelijke lijst aan. Ook kantoren staan volop ‘te huur’. Het pleiten voor herbestemming en tegengaan van leegstand begint bij een goed beleid.  ‘Zomaar’ voor iets nieuws kiezen terwijl het bestaande prima te renoveren valt vinden wij een ronduit slechte zaak.

Heerlen bouwt voor leegstand en helpt daar zelf via een nieuwbouw stadskantoor krachtig aan mee. Overigens: wist u dat een beoogde onderhuurder  -die voor het rondkomen van dit contract noodzakelijk is- nog geen zekerheid gaf en de bouw van het (naar de) Maankwartier nog steeds diverse beleggers c.q. grote huurders zoekt en daarbij ook nog op een lening van 26 miljoen van de provincie Limburg aast. Dit maak het geheel natuurlijk nog stukken erger…

Eerst gebruiken wat er is en niet nieuw bouwen als renoveren een prima optie is, daar staat Hart-Leers voor. Ook bij stemmingen brengen wij dat in praktijk.

Heerlen is met haar huidige beleid hard op weg om de leegste stad van het land te worden. Dat vooruitzicht bevalt ons alles behalve goed…