Heerlen: Cultura Nova moet professioneler te werk gaan

Posted by | July 24, 2012 | Nieuws

Het is ronduit onbegrijpelijk dat Cultura Nova, nu haar 22ste editie in rassen schreden nadert haar hoofdsponsor, de gemeente Heerlen (ruim 220.000 euro jaarlijkse subsidie), pas vorige week een definitief subsidieverzoek liet toekomen. Ruim 5 weken voor de start van het festival vraagt Cultura Nova de jaarlijkse (meer dan riante) subsidie aan terwijl daarvoor een gemeentelijke termijn van 12  weken staat. Kan Heerlen überhaupt afwijzen nu de festivalprogrammering inmiddels lang en breed vastligt? 

Regels zijn regels. Ook voor Cultura Nova. Waarom krijgt een ander evenement geen steun en geldt dit, klaarblijkelijk, niet voor Cultura Nova?

De subsidieaanvraag laat zien dat Cultura Nova voor het overgrote deel, reeds jaren, fors aan het ‘subsidie infuus’ hangt. Ook na 22 jaar staat dit festival kennelijk alles behalve op eigen benen en moet Heerlen, jaar na jaar weer, hiervoor diep in de buidel tasten.

Hart-Leers:  ‘Wat ons betreft mag de door cultureel Heerlen zelf uitgeroepen ‘Culturele Lente’ niet over de ruggen van (en uit de beurzen van) onze inwoners bekostigd worden. Cultureel ondernemerschap vergt behalve durf, inzet en inzicht ook professionaliteit. Daarbij past wat ons betreft zeker niet het keer op keer weer trekken van de ‘gemeentebeurs’. In dit geval is de termijn bovendien  ruimschoots overschreden en de enige schuldige daaraan lijkt Cultura Nova zelf. Wie zich brand moet op de blaren zitten en niet, zelfs na 21 jaar (en kennelijk enigszins achteroverleunend richting gemeente) blijvend op een jaarlijkse riante toelage van de gemeente Heerlen rekenen’.

subsidieaanvraag CN
collegevoorstel CN