Heerlen: dubbele leegstand in plaats van krachtige binnenstad

De recente rapportage van Dynamis windt er geen doekjes om: de leegtand in hartje Heerlen is het afgelopen jaar toegenomen en fors ook. Zowel bestaande binnenstad al het nieuw gebouwde Maankwartier baden in leegstand. Een dubbel doemscenario waarvoor Hart-Leers al vele jarenlang publiekelijk waarschuwt.

‘Als en het Maankwartier substantieel leeg blijft en de situatie in de binnenstad niet verbeterd zit je met een dubbel groot probleem’ waarschuwde Hart-Leers meer dan eens. Nu deze situatie werkelijkheid geworden is zit hartje stad met de gebakken peren. Diverse ‘lokale boegbeelden’ proberen echter -nog steeds-  ‘succes’ van de daken te schreeuwen terwijl het tegendeel, helaas, waar is.

Hart-Leers heeft het fors toegenomen leegstandsprobleem wederom prominent op de lokale politieke agenda gezet en bracht het punt nadrukkelijk onder de aandacht van het voorzittersoverleg. Nu moet, wat ons betreft, op basis van de prangende situatie een daadkrachtige conclusie getrokken worden: wat te doen en hoe.

Hart-Leers: ‘Te pas en te onpas pleiten we, keer op keer weer, voor een compacte dynamische stad: (her)ontwikkel wat er is in plaats van grootschalig bijbouwen en het bestaande nagenoeg voor oud vuil achterlaten. In het alleruiterste geval slopen als echt niets anders mogelijk blijkt. Met het, al vele jaren lang, in de wind slaan van dit advies is niet alleen hartje Heerlen momenteel een ware gatengas maar teert ook in het spiksplinternieuwe Maankwartier de leegstand welig.’

Op hele korte termijn overheid en bedrijfsleven bijeenbrengen en -samen- een punt aan de horizon bepalen. Pandeigenaren/verhuurders (en diens huurders) zitten samen met de stad (en diens bewoners en bezoekers) ‘in het zelfde schuitje’. Bij hen ligt de basis van een aanpak om samen stappen vooruit te zetten.