Heerlen geeft presentatie over toekomst Royal Theater

Sinds 1 augustus vorig jaar is het Royal Theater gesloten. Het gemeentelijk eigendom wacht sindsdien op een nieuwe toekomst. Politiek Heerlen verwachtte hierover op maandag 29 juni een uitgewerkt voorstel te kunnen bespreken. Een voorstel komt er echter niet. Het een en ander blijft beperkt tot een presentatie zo blijkt uit navraag die Hart-Leers hierover deed.

Sinds februari staat echter de afspraak dat voor de zomervakantie en voorstel aan de raadscommissie zal worden voorgelegd. Waarom deze afspraak nu niet wordt nagekomen en wat de bedoeling van de presentatie is zijn momenteel onduidelijk. Bovendien staat sinds september vorig jaar de belofte dat zodra er ontwikkelingen rond de Royal zijn de raadscommissie hierover geïnformeerd wordt.

De leegstaande Royal brengt momenteel circa 20.000 euro per maand aan kosten met zich mee. Onlangs werd duidelijk dat JT Theaters haar interesse heeft laten varen en daarmee een toekomstige bioscoopfunctie zeer waarschijnlijk verloren gaat. Als alternatief wordt nog genoemd dat Filmhuis De Spiegel intrekt in de Royal. De Spiegel ontvangt al enkele jaren 100.000 euro subsidie en brengt daarvoor amper 5000 bezoekers (per jaar) op de been. Ook dat lijkt dus geen reëel alternatief.

Hart-Leers: ‘Wij zijn erg benieuwd naar wat de presentatie duidelijk maakt en waarom de belofte niet nagekomen wordt om voor de zomer een voorstel voor te leggen. Hoe lang blijft het Rijksmonument Royal nog zielloos?’