Heerlen: Rijksmonument Filmtheater Royal al meer dan 2,5 jaar leeg en gesloten

Posted by | March 09, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Per 1 augustus 2014 sloot Filmtheater Royal. Een indrukwekkend Rijksmonument aan de rand van hartje stad. Alhoewel de gemeente Heerlen al vanaf 2009 pandeigenaar is lukt het de stad maar niet om een blijvende, nieuwe invulling voor de Royal te vinden. Dat terwijl bij aankoop van het pand vastgelegd is dat de stad 5 jaar nadien het historische pand -voorzien van een nieuw plan- van de hand zou doen en in de markt zou zetten.

De laatste filmactiviteiten in de roemruchte bioscoop vonden alweer een hele tijd geleden plaats. De decennia lange exploitant (en pandeigenaar) kon de fraaie bioscoop niet meer open houden. Niet alleen het grote, nieuwe filmcomplex te Kerkrade en de nog steeds voortdurende bouwwerkzaamheden pal naast de deur waren daar de reden van. In eerste instantie nog dacht Heerlen snel een nieuwe invulling gevonden te hebben. Inmiddels -ruim 2,5 jaar na sluiting- is dat overduidelijk nog steeds niet gelukt.

Eind vorig jaar gaf de stad een presentatie van, achteraf gezien, reeds bekend zijnde feiten en verpakte dat als ‘nieuws’. Oud nieuws zo bleek. In januari ‘17 volgde de afspraak dat -direct na de carnaval- nadere informatie zou volgen. Indien nodig, als dat nog niet in het openbaar kon, zelfs vertrouwelijk aan de lokale politiek die inmiddels meer dan eens er om vroeg. Ook na meermaals (en steevast) informeren ontbreekt tot op heden taal noch teken van het stadsbestuur en de verantwoordelijk bestuurder in deze.

Een indrukwekkend Rijksmonument, op een zeer markante plek gelegen aan de rand van de binnenstad, verdient beter, veel beter. Vol liefde en bewondering koesteren velen mooie herinneringen aan de Royal. Een Rijksmonument waarin de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd werd maar dat momenteel zienderogen achteruit gaat. Al enige tijd prijkt her en der behoorlijk ontsierende graffiti op de muren, zien de in het oog springende etalages met grote regelmaat zeer rommelig uit en hoopt de rommel zich dag na dag bij de beeldbepalende entree van het naastliggende Rivoli op. Een stad die zo met zijn eigendom (en verleden) omgaat geeft meer dan een reden om ‘met de wenkbrauwen te fronzen’.

Had de jarenlange bioscoopexploitant tegen kosten van ‘gas, water en licht’ laten zitten totdat een nieuwe bestemming voor dit Rijksmonument zeker was. Dan was er tenminste levendigheid in de Royal gebleven en iemand die ervoor zorgde dat het historische pand op z’n minst zeker niet verslechterde.

Het is de allerhoogste tijd dat bestuurlijk Heerlen tekst en uitleg geeft over de momentele stand van zaken met betrekking tot de toekomst van deze historische bioscoop. Draaien er binnenkort weer -als vanouds- films of gaat de verdere afbreuk aan dit Rijksmonument -waaraan zeer velen zich verbonden voelen- onverminderd door en gaat daarmee een belangrijk stuk stadsgeschiedenis verder teloor?

Overigens: Heerlen kent een leegstandsverordening waarbij panden die een half jaar (of langer) leeg staan gemeld moeten worden. Heeft de stad aldus inmiddels ook haar eigen pand (aan zichzelf) gemeld? En, zo ja, voert Heerlen sindsdien -met zichzelf- overleg met de vraag: wat nu te doen? Iets dat bestuurlijk Heerlen eigenaren van leegstaande panden immers dwingend opgelegd heeft. Zo ja, welke dwingende invulling heeft gemeentelijk Heerlen zichzelf inmiddels opgelegd om diens eigen regelgeving ook in dit opzienbarende geval snel in praktijk te brengen…