Hutten gedoogbouwplaats Welten geopend

Vrijdag 8 juli was het dan zo ver, de opening van de eerste hutten gedoogbouwplaats in Heerlen. In maart werd een groepje kinderen uit Welten dat een hut aan het bouwen was in het openbaar groen een bouwverbod opgelegd, omdat de activiteit illegaal was. Zij mochten volgens de regels niet in het groen bouwen en timmeren. Na overleg met ouders van de kinderen heeft Hart-Leers raadslid Alfons Koning Bastiaan het voorstel ingediend om een zgn. Huttendorp te creëren, waar kinderen hun creativiteit en energie kwijt kunnen.

Met de buurtorganisatie is daarop overleg gevoerd om een gedoogbouwplaats te maken op die plek waar de kinderen toch al speelden en waar dus voorheen handhavend was opgetreden. Die plek is er nu…een officiële hutten bouwplaats, waar onder bepaalde voorwaarden gebouwd mag worden. Dit betekent dat de kinderen er vanaf de paasvakantie tot en met het einde van de herfstvakantie mogen bouwen. De bouwplaats is dan ook duidelijk gemarkeerd met een “eigen” bord, waarop de namen van de kinderen staan vermeld die het recht hebben op die plaats te mogen bouwen.

Aan Thei de Esch was de eer om in aanwezigheid van de verantwoordelijk wethouder, ambtenaren, het kindercollege en een aantal raadleden, het bord te bevestigen.Met de opening van deze eerste gedoogbouwplaats in Heerlen is de weg vrijgemaakt voor alle kinderen binnen de gemeente. Wil je met een aantal vrienden een hut bouwen bij jou in de buurt, neem dan contact op met de gemeente en de ambtenaar beslist of de locatie geschikt is. Na duidelijke afspraken over wat wel of niet mag, krijg je dan een eigen bord op die plek en mag je gaan bouwen. Bedenk wel dat eind oktober alles moet zijn afgebroken, want dat hoort ook bij de regels.

Wij hopen dat kinderen in alle wijken van deze mogelijkheid gebruik zullen gaan maken, want wat is er nou mooier dan spelen in de natuur.