Kwestie voormalig CBS gebouw: Riet’s ingezonden brief

Posted by | May 06, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Iemand feliciteren met diens volledige vrijspraak, zoals heel veel mensen dat inmiddels deden, komt bij Burgemeester en (voormalige) wethouders kennelijk niet op. Wellicht anders verwacht of… wie weet, anders gehoopt?!

Voor de raadsvergadering van woensdag jl. (tijdens een persoonlijke mededeling) kwam de -wederom- vrijspraak even aan de orde en werd daarbij ook de vraag gesteld hoe Heerlen denkt de ontstane ellende en schade richting (de inmiddels tweemaal vrijgesproken) ‘verdachte’ (en diens partij) recht te zetten. Tot op heden, bijna twee weken na de uitspraak, taal noch teken.

Beste Riet, jullie landelijk en lokaal voorman Ron wilde me graag direct na die raadsvergadering ‘even spreken’. Ook hij bezwoer, net als jij nu, daarbij dat ‘het college’ er niks mee te maken had en het een ‘alleingang’ van voormalig burgemeester Depla betrof.

Gek hè, ‘verdachte’ is ook in hoger beroep vrijgesproken en het ligt plots enig en alleen aan een besluit van de voormalig burgemeester van onze stad.

Een door diens gemeente onterecht beschuldigd gemeenteraadslid (sla het vonnis er maar op na) dat is niet niks. Een hele fikse beschuldiging die door de een en ander met regelmaat fijntjes benadrukt werd leverde jarenlange ellende en een torenhoge schade op. Wie gaat dat rechtzetten en vergoeden? Hoe zit het met menselijkheid en fatsoen in de ‘sociaalste stad van Nederland’? Geldt dat voor de een wel en voor de ander alles behalve?

Is het nog nooit in (voormalig) bestuurders opgekomen om vrijuit te zeggen ‘Potverdorie wat is dit allemaal rot verlopen. Het recht heeft gesproken. Laten we nu samen snel bekijken hoe we -in het belang van de stad- vooruit kunnen’

Riet, herinner je het doorknippen van het lintje van de ‘Creative Corridor’ -waaraan de stad zo’n 29.000 euro subsidie- gaf? Weet je nog dat al die creatieve bedrijfjes uit Schinkelstraat 13 en masse (c.q. nagenoeg allemaal) richting voormalig CBS gebouw vertrokken en die dynamiek daarmee prompt uit de binnenstad verdween?

Het ‘trachten’ met betrekking tot de voormalige Arcus schoolgebouwen. Tja… Wellicht zijn de grote, lege voormalige Arcus vestigingen je opgevallen en heb je gezien hoe de dynamiek die daarmee voordien samenging uit en om het stadcentrum verdween.

Ook vele creatieve ondernemers hadden natuurlijk in en direct om het stadscentrum moeten (blijven) zitten. Niet in een gigantisch voormalig Rijksgebouw dat voor het CBS niet meer geschikt (b)leek.

De stad wil nu 40.000m2 winkel- en 40.000m2 kantoorruimte uit de markt nemen. Bij sloop van de niet monumentale (beton)delen van het voormalige CBS waren tienduizenden vierkante meters kantoorruimte nagenoeg in een keer uit de markt verdwenen. Bovendien lijkt dat ook de meest gunstige optie qua kosten bekeken.

Een ‘onzinnige verkoopwaarde’ suggereren, heb je even?

Herinner je het feit niet dat het voormalig CBS gebouw kort na aankoop al weer doorverkocht werd en sindsdien voor meer dan 4 miljoen in de  ‘Walas boeken’ staat?

Dat is toch wel -een heel klein beetje heel veel meer- dan ‘t volledig door de gemeente verstrekte aankoopbedrag van 456.000 euro (aan een partij die amper uit de schuldsanering kwam en daarbij niet eens gecheckt bleek). Een schijntje waarvoor de pandkoper, met bemoeienis van Heerlen, het reusachtige voormalig Rijksgebouw (inclusief ON Mijngebouwen) volledig in handen kreeg.

Wellicht goed om het Rekenkamerrapport over de kwestie voormalig CBS gebouw er eens op na te slaan en daarmee het geheugen op te frissen…