Nieuwbouw Arcus laat grote leegte achter

Posted by | January 28, 2011 | Nieuws

Een grootschalige nieuwbouw van het Arcus College, aan de rand van natuurgebied Terworm, zal vele lege plekken in (en om) het Heerlense stadscentrum opleveren. Bovendien kent de wijk Welten, de plek waar men de grote Arcus nieuwbouw wil plaatsen, nu al forse verkeersoverlast (en parkeerproblemen) doordat zich er in de loop der jaren reeds de nodige onderwijsinstellingen vestigden. Hart-Leers is fel gekant tegen de komst van een Arcus Campus bij Terworm. ‘Scholen moeten volgens ons middenin de samenleving staan. Daarbij moet het niet om een sjiek gebouw maar juist om hetgeen erin gebeurt gaan: goed onderwijs dat jongeren stimuleert’.

Op vele locaties in en om het stadscentrum heeft Arcus momenteel haar opleidingen gevestigd. Veelal grote in het oog springende onderwijslocaties waarin (en waarom) van alles gebeurt. Jongeren trekken vanaf het bus- en treinstation door de stad naar hun school en doen dat in de loop van de dag nogmaals op hun weg terug. Flinke locaties met uitstraling en impact op hun buurt. Jongeren die er dagelijks zichtbaar zijn, winkels bezoeker, iets drinken en het straatbeeld verlevendigen. Valt deze dagelijkse toestroom aan jongeren weg dan vergrijst en ontgroent het stadsbeeld op slag. Dit terwijl een goede ‘mix’ tussen oud en jong juist in Heerlen, een regio die vergrijst en ontgroent, erg belangrijk is. Juist in onze regio moet ook ‘het jonge’ zichtbaar zijn en blijven.

Ook is en blijft de grote (en prangende) vraag waarvoor al die lege schoolgebouwen straks gebruikt zullen worden. Voor nieuwe woningen, kantoren of winkels?

Die zijn er natuurlijk al genoeg (en te over), bovendien staan de nodige ervan reeds langdurig leeg. Lege schoolgebouwen die de sfeer in hun directe omgeving mede (negatief) zullen gaan bepalen kunnen we echt niet bovenop de nu al ruimschoots aanwezige leegstand gebruiken.

Diverse delen van onze stad missen nog steeds de dagdagelijkse dynamiek van de diverse Hogeschool faculteiten die er voor de bouw van Hogeschool Zuyd (aan de rand van Terworm) zaten. Jongeren die het straatbeeld mede bepaalden en bovendien voor omzet in de buurten zorgden.

Hart-Leers: ‘Met de flinke problematiek die nu reeds in Welten speelt en de leegstand die door het clusteren van de diverse Arcuslocaties ontstaat zien wij de zoveelste leegloop van Heerlen ontstaan. Een grote ‘scholenfabriek’ aan de rand van de stad waarvan bijna niemand in Heerlen nog iets merkt, behalve de buurt dan… Wij hopen dat ook andere politieke partijen ons willen helpen met een ultieme poging om Arcus op haar huidige plekken te behouden en zo de dynamiek van onze stad niet nog meer uit te hollen en verder te verzwakken’.

Wilt u met eigen ogen zien welke gevolgen een Arcus unilocatie voor onze stad zal hebben bekijk dan eens de huidige Arcusplekken en stel u voor dat het overgrote merendeel van deze locaties over niet al te lange tijd ‘zielloos’ leegstaat.

Benzenraderweg 1 (College van Bestuur en Centraal Bureau Arcus), Meezenbroekerweg 5 (Unit Administratie en Handel), Klompstraat 30 (Unit Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn), Drieschstraat 1 (Dependance Driesschstraat), Diepenbrockstraat 15 en Beersdalweg 56 (Unit Educatie en Trajectbureau), Valkenburgerweg 177 (Leerwerkbedrijf ICT), Heerlenerweg 160 (Leerwerkbedrijf Horeca), Beitel 14 (Leerwerkbedrijf Techniek), Willemstraat 2 (Unit Horeca en Toerisme), Driesschstraat 1 (Opleidingen Kunst, Theater en Media), Schandelermolenweg 1 (Unit Techniek), Nieuw Eyckholt 300 (Opleidingen Procestechniek), Diepenbrockstraat 15 (Arcus/ROC Contracting BV), Diepenbrockstraat 15 (Arcus Volksuniversiteit). 

Beluister/ bekijk ook de L1 reportage