Nieuwbouw Arcus scholencampus breed uitgemeten in ‘De slag om Nederland’

Posted by | January 18, 2012 | Nieuws

Maandagavond jl. startte het wekelijkse televisieprogramma ‘De slag om Nederland’. Een programma dat onder andere de waanzin van bouwen voor leegstand aan de kaak stelt. In haar eerste uitzending belichtte ‘De slag om Nederland’ een gigantische kantorenkolos die leeg kwam te staan nadat de voormalige huurder (KPMG) ietsje verderop een spiksplinternieuw pand betrok. Gevolg: het oude gebouw (van 50.000m2) staat inmiddels langdurig leeg en de samenleving ‘zit met de gebakken peren’. 

Ook Heerlen kent diverse voorbeelden van dergelijke situaties. Zo zal onderwijsinstelling Arcus haar diverse opleidingen samenvoegen in een nieuwe scholencampus aan de rand van woonwijk Welten. Alle huidige Arcus gebouwen komen daardoor leeg te staan. Wat het lot van al deze lege gebouwen, bouwwerken van de nodige omvang, uiteindelijk zal zijn daarvoor valt het ergste te vrezen. Jarenlange leegstand en verloedering liggen in het verschiet. 

Hart-Leers pleit voor het handhaven van de huidige locaties en voor (her)gebruik van bestaande gebouwen. Niet verplaatsen naar een grote ‘scholenfabriek’ (ruim buiten de stad) maar middenin de samenleving blijven. Het gaat immers om iets te leren en goed onderwijs te kunnen volgen en niet om een fonkelnieuw ‘stralend’ gebouw, toch?

‘De slag om Nederland’ wijdt haar 2e uitzending aan de ‘voors en tegens’ van de grootschalige nieuwbouw van het Arcus college. Het televisieprogramma start maandag aanstaande om 20.25u. en wordt uitgezonden op Nederland 2.