Ophef over VIP-kaarten wielerronde

Posted by | July 17, 2010 | Nieuws
VIPBurgemeester en wethouders, raadsleden en enkele ambtenaren kregen, ‘als blijk van waardering’, de mogelijkheid om een VIP-kaart voor de jaarlijkse wielerronde te ontvangen. Deze kaart blijkt een waarde van 150 Euro te vertegenwoordigen terwijl cadeaus tot maximaal 50 Euro toegestaan zijn. Een discussie barstte los: wel of niet gaan?
 
De burgemeester adviseerde inmiddels de hele gemeenteraad om af te zien van de kaart. Namens het college zal alleen de wethouder sport aanwezig zijn. De een of ander suggereerde om de kaarten uit te delen aan verdienstelijke stadsgenoten en hen zo eens extra in het zonnetje te zetten. Prima natuurlijk, echter bestemmen over andersmans cadeaus/eigendom is natuurlijk ook geen normale zaak.
 
ZandkasteelDe momentele ophef is eigenlijk vreemd wetende dat zowel college als gemeenteraad in grote getalen aanwezig waren toen, amper een maand geleden, het Zandsculpturenfestival bij kasteel Hoensbroek opende. Drankje vooraf, gratis entree en een hapje en drankje achteraf. Terwijl op dat moment, saillant detail, van de hele begroting van dit evenement nog een bedrag van ruim 290.000 Euro open stond. Mocht dat bedrag uiteindelijk via entreegelden niet binnenkomen dan zou dit (mogelijke) tekort via het Kasteel afgedekt worden. Mocht Kasteel Hoensbroek dit niet kunnen bekostigen dan, zo besloot het college, zou het tekort via een voorstel aan de gemeenteraad wel in orde gemaakt c.q. gedicht worden. 
 
Ook het volgende is, met deze discussie voor ogen, een beetje gek. De gemeenteraadsleden ontvingen gisteren (in een enveloppe van de gemeente Heerlen ) namens het college een uitnodiging om de opening van Cultura Nova te bezoeken (bijlage). Naar verluidt zou dit festival via de gemeente Heerlen een jaarlijkse subsidie van 220.000 Euro ontvangen. Geen gering bedrag dus.
 
Cultura NovaParkstad Limburg theaters en Cultura Nova bieden de raadsleden hierbij ook aan om naar de premiere van Cirque de Plume te komen. In plaats van de reguliere 28,50 Euro hoeven dan slechts 15,- Euro per persoon betaalt te worden, daarvoor ontvangt men eersterangs kaarten…
 
Hart-Leers is benieuwd naar wat het College van het bovenstaande denkt.
 
Is meevieren en vooraan staan bij iets dat tonnen aan gemeenschapsgeld/subsidie vergt wel in orde terwijl acte de precense geven bij iets dat minder vergt ‘not done’ lijkt?

Bijlage CN – 1
Bijlage CN – 2
Bijlage 3 – Aan de leden van de raad