Raad van State schorst bestemmingsplan Schinkelkwadrant (De Plu)

Sla de raadsnotulen van 10 september vorig jaar er gerust op na. Hart-Leers was de enige die tegen bestemmingsplan Schinkelkwadrant stemde. Waarom? Onder andere omdat er veel te veel nieuwe winkelmeters bij kwamen en een nieuw stadskantoor totaal overbodig is.

De Raad van State schorste (per vandaag) bestemmingsplan Schinkelkwadrant niet zomaar. ‘Gaat hiermee ook de komst van Primark aan Heerlen voorbij en betekend dit tevens geen nieuwbouw van het stadskantoor in het Schinkelkwadrant?’, vraagt Hart-Leers zich hardop af.

De nieuwbouw moest per mei aanstaande starten zo niet dan zou Primark het Schinkelkwadrant (en daarmee Heerlen) ‘links’ laten liggen. Geen bouw van de winkels betekend ook geen nieuwbouw (op de verdiepingen) van het Stadskantoor aldaar. Hart-Leers heeft Heerlen meer dan eens op de aanwezige gevaren gewezen. De stad zette echter -ondanks vele waarschuwingen- door en luisterde niet. Nu het bestemmingsplan geschorst is is daarmee ook de minimale speling van het hele plan (slechts 2 tot 3 weken) voorbij en betekend dit -naar alle waarschijnlijkheid- dat Primark (6000m2 winkeloppervlakte) zijn interesse in het project definitief laat varen.

Hart-Leers: ‘Heerlen beschikt over meer dan genoeg leegstand. Lege winkelruimte die prima geschikt te maken valt voor Primark. Een intentieverklaring om naar winkelcentrum De Bongerd te komen hebben wij al eens gezien. Juist die plek kan -als scharnierpunt tussen winkelen en horeca- het stadscentrum een flinke oppepper geven zonder dat lang op nieuwbouw gewacht hoeft te worden. De opschorting van het Schinkelkwadrant brengt ook de gemeente danig in de problemen. Zij willen er immers 7000 vierkante meters stadskantoor (laten) bouwen. Ook dat lijkt nu onhaalbaar. Daarmee komen wij terug bij ons punt: koop geen nieuwe meters in het Maankwartier en Schinkelkwadrant maar herontwikkel het bestaande stadskantoor aan de Geleenstraat. Hiermee krijgt bestaande bouw een nieuwe toekomst en Heerlen hopelijk toch een vestiging van Primark.‘

Uitspraak 201310222-2-R6 | Raad van State.pdf