Reguliere bioscoopprogrammering maakt filmhuissubsidie overbodig

Posted by | June 20, 2012 | Nieuws

Heerlen kent een filmhuis dat inmiddels 100.000 euro subsidie (per jaar) ontvangt. Subsidie voor het tonen van filmhuisfilms aan een publiek van ca. 6000 personen. Een forse subsidie die in de afgelopen jaren flink groeide. Natuurlijk kent Heerlen ook reguliere bioscopen die op eigen benen staan en het daarbij zonder subsidie redden. De filmgenres zijn anders zult u wellicht denken waarbij u waarschijnlijk wel verrast bent over de hoogte van de gemeentelijke subsidie. 

Hart-Leers informeerde bij de wethouder van cultuur hoe hij het Heerlense filmhuis ten opzichte van Royal Theaters ziet. Immers sinds H-5 en Royal Theaters vorig jaar samengingen voert Royal Theaters ook volop filmhuisfilms in haar programmering. Een regulier filmprogramma waarbij Royal Theaters een hogere (filmhuis) filmwaardering dan het Heerlense filmhuis kent.

Nu in praktijk blijkt dat het aanbod ook zonder de torenhoge subsidie aanwezig is vraagt Hart-Leers zich wederom hardop af waarom het filmhuis 100.000 euro gemeentesubsidie (per jaar) ontvangt. Is dit tevens geen praktijkvoorbeeld van staatsteun voor het in stand houden van iets dat ook zonder subsidie in de reguliere Heerlense bioscopen te zien valt?