Schinkelkwadrant: Raad van State eind augustus weer aan zet

Op 28 augustus is de nieuwbouw Schinkelkwadrant wederom onderwerp bij de Raad van State. Met die zittingsdatum is duidelijk dat de geplande uiterlijke bouwstart van de 6000m2 kledinggigant Primark en 7000m2 kantoorruimte gemeentelijk Stadskantoor met de voorliggende krappe planning onhaalbaar is. Wat betekend dit voor het omvangrijke bouwplan, de aangekondigde komst van kledinggigant Primark naar Heerlen en de bouw van een gemeentelijk Stadskantoor vroeg Hart-Leers die dit punt gisteravond op de agenda van de raadscommissie RO plaatste.

De beide bijlagen zijn overduidelijk. De gemeentelijke stukken spreken over een zeer krappe planning met slechts 2 tot 3 weken speling en een bouwstart in mei jl. De projectontwikkelaar voert momenteel gesprekken met Primark zo liet de wethouder weten terwijl hij aangaf nog wel mogelijkheden voor het kunnen voltooien van de bouw te zien.

De gemeentelijke memo die over randvoorwaarden spreekt is echter duidelijk: de bouwstart van Primark moest uiterlijk mei jl. starten terwijl de bouwstart van het nieuwe stadskantoor uiterlijk in augustus van start zou moeten gaan. Dit omdat deze nieuwbouw -wegens het beëindigen van het huurcontract in het huidige stadskantoor aan de Geleenstraat- in 2015 voltooid moet zijn. Vanwege een krappe bouwtijd wilde men zelfs graag eerder starten…

Nu de Raad van State het Schinkelkwadrant pas op 28 augustus aanstaande bespreekt en uitspraak minimaal enkele weken op zich laat wachten lijkt de conclusie duidelijk: de plannig is onhaalbaar en mogelijke geïnteresseerden haken hierdoor wellicht af. Hart-Leers vroeg vandaar welke alternatieve scenario’s Heerlen heeft. Wat te doen als dit bouwvoornemen niet lukt? Hoe weet de stad in dat geval kledinggigant Primark aan zich te binden?

Het omvangrijke plan is volgens velen te groot voor onze stad. Te groot omdat Heerlen al volop lege winkelruimten en lege kantoren kent. Het plan flink verkleinen en daarbij bekijken wat binnen de huidige mogelijkheden wel kan zou wellicht de oplossing zijn waarna het Schinkelkwadrant alsnog -in verkleinde vorm- vooruit kan…

Memo Schinkel Zuid RiB RvS Schinkel Zuid