Staken de gemeentelijke schoonmakers in Heerlen?

Posted by | May 16, 2010 | Nieuws
Onderzoek wijst uit dat een schone buurt als een veiligere buurt ervaren wordt en bovendien ook daadwerkelijk veiliger is. Hart-Leers ondernam al vaker actie tegen zwerfvuil en legde dit probleem meermaals aan de gemeente Heerlen voor. Een rondje langs diverse gemeentelijke vuilnisbakken leverde echter het bijgaande beeld op (foto’s).
 
PrullenbakkenNu er sinds januari jl. per aangeboden vuilnisbak of zak betaald moet worden is kennelijk een nieuw fenomeen opgedoken: vuilnis afvoeren via de openbare vuilnisbakken. Vuilniszakken in of naast een gemeentelijke bak lijken schering en inslag geworden. Een stinkende vuilnisbak of zak laten staan totdat ‘ie helemaal vol is of tot het moment dat de ophaaldienst komt is natuurlijk geen optimaal prettig alternatief. Nu er sinds januari jl. per volle zak of bak betaald wordt zetten velen de bak pas buiten als deze ook helemaal vol is en vullen deze steeds vaker aan met groenafval waardoor ook het scheiden van afval niet meer zo goed als voor 1 januari jl. plaatsvindt. 
 
Hart-Leers vraagt de gemeente Heerlen om de openbare vuilnisbakken vaker te legen en daarbij beter in de gaten te houden. Als men (straat)rommel wil opruimen moet die openbare bak natuurlijk wel ruimte daarvoor kunnen bieden, van al het zwerfvuil willen we namelijk erg graag af.
 
De toenemende verrommelling van de openbare ruimte lijkt een tastbaar bewijs ervan dat het begin dit jaar ingevoerde volumefrequentiesysteem heel snel op de schop moet. ‘Ook betaalbare afvalverwerking en het schoonhouden van de openbare ruimte behoort wat ons betreft tot een van de kerntaken van de gemeente’.