’t Loon ‘van kleur veranderen’ levert niets op

Posted by | January 13, 2015 | Nieuws, Vanuit de fractie

Natuurlijk mag en moet ook een gemeente vrijuit denken en filosoferen. Wat het ‘van kleur veranderen’ van ’t Loon betreft win je daar echter niets mee. Waarom niet? Hieronder (nogmaals) een korte uitleg.

Diverse winkelformules die hun onderneming in ‘t Loon hebben zullen niet naar het stadscentrum verhuizen omdat zij daar of al een vestiging hebben of er simpelweg niet willen zitten. Wat zou je dan winnen bij sluiting ‘kleur verandering’ van ’t Loon? Niets. Behalve een grote kostenpost van tenminste tientallen miljoenen.

Ook al zou men het desondanks toch willen dan moet, in dat geval, een eigenaar (NSI) daartoe ook bereid zijn. Die bereidheid blijkt tot op heden nergens uit. Gemeentelijke stukken over ‘aankoop en sloop’ van ‘t Loon zijn tot op heden geheim. De ‘koop/sloop’ discussie is afgesloten. Wat er allemaal precies gebeurde weet echter (bijna) niemand. Wie met wie iets besprak en tot hoever men ging… openbaar mag het kennelijk allemaal niet worden.

Na veel aandringen van Hart-Leers mogen deze stukken door raadsleden -onder geheimhouding- worden in gezien. Een verzoek via de Wet Openbaarmaking (WOB) gedaan door Mediagroep Limburg werd onlangs door burgemeester en wethouders afgewezen.

Waar een compacte en dynamische stad meer aan heeft is aan een stadsbestuur dat in compact, dynamisch en in het hergebruik van gebouwen denkt. Waarom wil een stadsbestuur meters winkel- en kantoorruimte toevoegen terwijl daarvan al meer dan genoeg leeg staan? Waarom wil gemeente Heerlen haar huidige stadskantoor verlaten en inruilen voor 2 nieuw gebouwde stadskantoren terwijl renovatie een veel beter optie is.

Het Loon ‘van kleur willen laten verschieten’ is niets meer dan de bestuurlijke ‘kramp’ om alles op alles te zetten om de nieuwbouwplannen Schinkelkwadrant en Maankwartier vlot te trekken. Het Loon opofferen omdat andere plannen knarsend en piepend vastlopen?!

Heerlen moet zich realiseren in welke staat de koopstad is en dat de tijden drastisch veranderd zijn. Winkelend publiek wil geamuseerd en verleidt worden. Een dagje stad beleven. Daarop moet ingezet worden in plaats van op winkel- en kantoorruimte bouwen. Heerlen moet winkelattractief worden waarbij gezelligheid, uitstraling en volop keuze centraal staan terwijl de stad goed toegankelijk en voorzien van betaalbaar (waar mogelijk gratis) parkeren is.

De momentele discussie over ‘t Loon vind haar basis in bijgaand stuk.

http://www.hart-leers.nl/wp-content/uploads/Ontwerp-Structuurvisie-Heerlen-2035.pdf