Te koop: voormalig scholencomplex (ruim 10.000m2) aan de rand van stadscentrum Heerlen

Posted by | September 04, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Het oudste gedeelte dateert uit 1935, het jongste uit 1970 geeft bijgaande verkoopbrochure weer. Het voormalige Arcus scholencomplex aan de Klomp- en Gasthuisstraat staat officieel ‘te koop’.

Met het verdwijnen van Arcus uit hartje Heerlen verdween niet alleen de dagelijkse dynamiek die de vele schoolgaande jongeren naar de stad brachten maar raakten ook grote, beeldbepalende gebouwen leeg. Het scholencomplex was enige tijd ‘in the picture’ bij supermarktketen Aldi en welnescenter Hoen. Gemeente Heerlen gaf daarvoor echter geen ‘groen licht’. Eerder bleek dat ontwikkelaar Grouwels Daelmans kennelijk een recht van eerste koop had. Zij hebben er aldus (kennelijk) geen gebruik van gemaakt.

Het te koop staande grote scholencomplex betekend eens zoveelste zware opgave voor hartje stad. Heerlen is momenteel (onder andere) druk zoekende naar een bestemming voor het Schinkelkwadrant, zoekt invulling voor de Royal en ziet zowel in ‘t Loon als Corio Center, als ook op vele andere plekken, ruimte te over. Nagenoeg pal tegenover het scholencomplex staat bovendien zowel het zeer ruime broeder- als zusterklooster ‘in de kijker’ en zoekt men ook daarvoor gegadigden.

Al meer dan eens organiseerde Hart-Leers en leegstandswandeling door de binnenstad. Met een alarmerende 30% leegstand aan winkelruimte in Heerlen centrum ligt niet alleen daar een enorme opgave maar zijn er ook nog veel te veel kantoor- (maar liefst zo’n 120.000m2) en schoolruimten die een nieuwe bestemming nodig hebben. Ondertussen bouwt de stad gestaag door aan het (megalo)Maankwartier terwijl het ene na het andere ‘gapende gat’ om aandacht vraagt….

https://aanbod.dtz.nl/detail/xu8au59b-koop-kantoor-gasthuisstraat-21