Voormalig CBS gebouw: hoe Heerlense bestuurders zich door een leegstandscharlatan bij de neus lieten nemen

Toevallig de recente editie van Vrij Nederland gelezen? Het weekblad pakt breed uit over de firma Walas en diens voorganger Gerben van Straaten. Een opzienbarend verhaal waarin het voormalige CBS gebouw in onze stad een prominente rol speelt.

Velen weten inmiddels dat het dossier Walas van de ene naar de andere verrassing tuimelt. Zaken waarbij, keer op keer weer, grote vraagtekens geplaatst worden. Een heuse leegstandscharlatan is in het zadel geholpen. De verantwoordelijk bestuurder is ‘met pensioen’.

Al toen, begin 2012, -binnen onverantwoord korte termijn- de CBS vastgoed verkoop er doorheen gejaagd werd waarschuwden enkele Heerlense politici, waaronder Hart-Leers, veelvuldig voor de vele opzienbarende zaken direct verbonden aan de firma Walas en diens roerganger Gerben van Straaten. De verantwoordelijk wethouder sloeg, keer op keer, vele goed bedoelde adviezen en waarschuwingen ‘in de wind’ en tuimelde (inclusief een meerderheid van de gemeenteraad) met open ogen in een verhaal dat vooraf al op een luchtkasteel leek.

De verantwoordelijk wethouder is inmiddels met pensioen maar droomt, ondanks alles wat intussen aan het licht kwam, kennelijk nog steeds weg bij de plannen die op drijfzand berust bleken. Aan realisme ontbreekt het kennelijk nog steeds.

Het onlangs gepubliceerde stuk ligt amper een tipje van de sluier die over het gehele CBS dossier hangt. Wie dacht dat hiermee alles de revue gepasseerd heeft kent het hele verhaal -bij lange na- nog niet…

Hoe gemeenten zich door een leegstandscharlatan lieten misleiden