‘Walas’ een gebed zonder einde: eigenaar voormalig CBS gebouw Heerlen -weer- ‘in de fout’

Met als basis een paginagroot stuk in Tubantia pakt De Limburger vandaag, voor een zoveelste keer, groot uit over ‘Walas’. De firma die -voor een appel en een ei- het voormalige CBS gebouw in Heerlen in handen kreeg en vervolgens al diens opzienbarende plannen er alles behalve waar maakte.

‘Indoor farming’ het laten groeien van tomaten, paprika’s en noem maar op ‘indoor’. Het kwam er allemaal niet van. Een rondeel: een diervriendelijke kippenboerderij. Klonk interessant maar werd -ook- nooit in praktijk gebracht. Alle hekken rondom het voormalige CBS gebouw weg halen en het terrein actief betrekken bij de publieke ruimte: de hekken staan er tot de dag van vandaag. En ga zo maar door…

Nooit werd het bestemmingsplan ‘Kantoren’ aangepast waarna er -nog steeds- zo’n 40.000 vierkante meter kantoorruimte in het voormalige CBS gebouw is. Opgehangen aan een grote, langdurige huurder -zoals de Belastingdienst- is dit voormalige Rijksgebouw -al vele jaren lang- ‘de kip met de gouden eieren’. De zilvervloot die binnenvaart zullen we maar zeggen.

Rondom de periode dat het voormalige CBS gebouw voor een appel en een ei -via de gemeente Heerlen- van de hand ging liep een rechtszaak tegen de komst van het Maankwartier. Een van de belangrijke punten daarbij was dat er al veel te veel leegstaande kantoorruimte in Heerlen was en vele duizenden extra -spiksplinternieuwe- kantoormeters Heerlen er alles behalve beter op zou maken. Niet doen dus.

Wat gebeurde? Men stelde dat het voormalig CBS gebouw qua kantoorgebruik nagenoeg helemaal van de markt zou gaan. Vele duizenden lege meters kantoorruimte zouden voor indoor farming gebruikt gaan worden. Vertical farming -een Eco Growth Centre- zou in Heerlen het licht gaan zien. De toekomst vanuit Heerlen…

Met een ‘knip en plak’ businessplan waarvoor Heerlen met 50.000 euro de beurs trok -en ‘Walas’ vertelde daar een gelijke waarde qua tijd in te steken- nam deze fatamorgana steeds verder vorm aan. Vooral om er bakken met geld mee/aan te verdienen. Een jarenlange bron van grote inkomsten voor een tot kort daarvoor nog nagenoeg berooid ‘Walas’.

Hart-Leers trok -van meet af aan- veelvuldig aan de bel en trapte keer op keer op de rem -wijzend op de noodrem-. Dat werd kennelijk als veel te lastig ervaren waarna Heerlen probeerde om -via een rechtszaak- het stilzwijgen op te leggen. Eerlijk duurt het langst: zo ook oordeelde de rechter die Hart-Leers niet een maar -na hoger beroep- zelfs twee keer vrijsprak.

Heerlen heeft met ‘Walas’ -bewezen- de verkeerde ‘partner’ binnenboord gehaald. ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee’ gaat in bestuurlijk Heerlen niet op: 

Diegene ambtelijk (hoofd)verantwoordelijk, een voormalig gemeentelijk directeur en nadien zelfs gemeentesecretaris (de allerhoogste ambtelijke ‘baas’ van de gemeente), verdween plots van het toneel. Nagenoeg direct na een hele reeks van publicaties in de media (NRC) over diens activiteiten bij/voor, het als een afsplitsing van Scientology geziene, ‘Avatar’. Voordien al haalde deze ‘Walas’ binnenboort….

Het leest als een waar avontuur. Een overtrokken filmscript bijeen bedacht door schrijvers achter hun bureau. Jammer maar helaas is het allemaal waar en al jaren lang realiteit in onze stad. Het ‘foefje’ dat men met het oude CBS gebouw in Heerlen flikte (b)leek de basis voor allerlei andere activiteiten her en der in Nederland tot in Canada aan toe. 

Was Heerlen de bakermat voor een ware geldmachine gebaseerd op… Gebaseerd op wat eigenlijk? Bedonderen, voorliegen, luchtkastelen, graai grage handjes die miljoenen binnenbrengen voor hele diepe zakken?!