Winkelvoorzieningen Heerlerbaan -Giesen Bautsch & Weller Shopping- ‘opgeschrikt’ door plotse winkelboulevard achter Peter Schunck flats

Posted by | August 18, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie
heerlerbaan

Al jarenlang zijn er plannen voor en met het bestaande winkelcentrum Giesen Bautsch op de Heerlerbaan. Tijdelijk (maximaal voor 5 jaar) ontstond een grote Weller Shopping pal langs de Heerlerbaan. Een shopping die nadien ingeruild zou worden voor nieuwbouwwoningen. Het omvangrijke Weller Shopping werd echter permanent waardoor er plots 2 winkelcentra waren terwijl de shopping bij het naastliggende Tankstation Brouwers graag wilde uitbreiden maar dat niet mocht. Nu verschijnt plots een nieuwe winkelboulevard -pal achter de Peter Schunck flats- ten tonele.

Heerlen maakte nog niet zo gek lang geleden het tijdelijk bedoelde winkelcentrum Weller Shopping (Heerlerbaan) permanent en voegde daarmee plotsklaps vele vierkante meters winkelruimte toe. Het naastliggende tankstation wilde graag uitbreiden maar mocht dat niet. Sociale woningcorporatie Weller kocht ook de nabije garage ‘Rotor’ maar heeft het pand inmiddels te koop gezet.

Op winkelgebied gebeurde de laatste jaren nogal wat op de Heerlerbaan. De Aldi wilde verkassen naar de Aveve, net achter de rotonde. Daar was men bestuurlijk mordicus op tegen.

Als het bestemmingsplan te Kerkrade een winkelboulevard mogelijk maakt lijkt het moeilijk dit te verhinderen. Een bestemmingsplan geldt immers zoals het vastgelegd is en daarop moet je kunnen rekenen. Heerlen breidde ondertussen flink uit aan de Heerlerbaan en koos niet voor het upgraden van het bestaande winkelcentrum maar voegde er een heuse omvangrijke shopping aan toe. Terwijl daarbij nog niet eens zo gek lang geleden ook een AH XL op de nabije Rodaboulevard van start ging.

Met het openbaar worden van de nieuwe winkelboulevard plannen roept het bestuur nu ‘moord en brand’. Dit terwijl -als men eerder de juiste keuzes gemaakt had- men daarmee de Heerlerbaan en omgeving, bestaande locaties, van een goede toekomst had kunnen voorzien.

Wat gaat er straks gebeuren als bestaande winkelvoorzieningen richting nieuwe winkelboulevard, vlak langs de ringweg, verkassen? Blijven vervolgens een half lege Weller Shopping en Giesen Bautsch achter?!

Eerlijk is eerlijk: bekijk ook eens heel goed welke besluiten de afgelopen jaren genomen zijn en hoe (grootwinkel)bedrijven daarop reageerden. Bekijk eens goed of niet juist die bestuurlijke aanpak, wellicht uit pure onvrede daarover, ertoe leidde dat de huidige plannen ‘plots’ boven water komen. Steek de hand ook eens in eigen boezem en kom er dan -alsnog- samen uit…