Zijn Streetwise en Heerlen Mijn Stad ‘de oplossing’ voor hartje Heerlen

Morgen is er executie verkoop bij het voormalige Mason + Gloves. Tele2 en Witteveen vertrokken onlangs. Voor gegaan door Sons terwijl Didi een Outlet geworden is. Happy Food geeft aan binnenkort te stoppen terwijl Velox enkel nog pasfotos levert en Van Os naar warenhuis Berden verkaste.

Het lijstje kan nog wel even doorgaan en… natuurlijk maakten ook bedrijven een doorstart en opende de een of de ander. De tendens is echter: toename van (winkel)leegstand. Zo leren ook de cijfers van de landelijk opererende makelaarskoepel Dynamis. Een lijst waarbij Heerlen in de landelijke -leegstand- top 4 zit.

Zelfs op de ‘drukste straat’ in hartje stad, de Saroleastraat, zie je steeds meer gaten vallen terwijl ook het Corio Center al geruime tijd behoorlijk wat leegstand kent. Terwijl het onlangs min of meer opgeleverde Maankwartier -nog steeds- ‘volop beschikbare ruimten’ kent.

Met Streetwise en Heerlen Mijn Stad heeft de stad het klaarblijkelijk niet gered. Daarbij luidt de vraag: wat hebben zij -concreet- (tegen welke investering) bereikt? Simpelweg: zijn zij datgene waard dat eraan opgaat of luidt de conclusie: het kost (veel) meer dan het oplevert, een beter alternatief verdient de voorkeur.

Nog steeds blijft ook het argument overeind dat Heerlen qua parkeren (te) duur is voor hetgeen de binnenstad momenteel biedt. Desondanks blijven parkeertarieven gehandhaafd en zie je daar waar wel iets aan de tarieven gedaan wordt (aan de randen van de stad) het gebruik flink toeneemt.

Al jaren lang pleit Hart-Leers voor een compacte, dynamische (binnen)stad met betaalbare -liefst kosteloze- parkeergelegenheid. Een stad waar eerst aandacht is voor datgene wat er is voordat nieuwbouw verschijnt of men daaraan denkt.

Met de forse, onlangs nagenoeg opgeleverde, nieuwbouw Maankwartier (b)lijkt het probleem alles behalve minder geworden. Terwijl ondertussen juist meer problematiek ontstond. Om de bedenker van het megaproject vervolgens nog meer ideeën in praktijk te willen laten brengen vergt voordien een brede publieke discussie en het vervolgens trekken van een conclusie wat een en ander Heerlen daadwerkelijk gebracht heeft.

Vanavond praat Heerlen over, onder andere, het Schinkelkwadrant grenzend aan de 2e Promenade. Wellicht is het allerbeste om daar voor rust en ruimte te kiezen in plaats van voor het zoveelste grootschalige project….