China kiest niet voor Heerlen maar voor Sittard

Posted by | september 05, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

‘Chinese ondernemers zijn afgehaakt vanwege de terreurdreiging in Europa. Momenteel is er minder interesse vanuit China in Europa.’ meldt de website maankwartier.nl al geruime tijd. Komst van Chinezen aldaar blijft aldus uit.

Ondanks voorgaand bericht komt er een ruim opgezet Chinees hotel -geschatte investering circa 20 miljoen euro- in… Sittard. Hart-Leers: ‘Kent Heerlen meer terreurdreiging dan omliggende steden, zo ja waarom?! Of speelt wellicht toch iets anders?’

Wie herinnerd zich nog de Heerlense China ambtenaar die geruime tijd (enkele jaren) in China verbleef om daar bedrijvigheid voor Heerlen – met name voor het Maankwartier- te werven. Die ‘gemeentelijke missie’ kostte circa 300.000 euro aan Heerlens geld waarna de ambtenaar ‘met pensioen’ ging. De komst van ‘de Chinezen’ bleef, tot op heden, uit.

Het ruim opgezette Sittardse hotelplan omvat, behalve natuurlijk een hotel, een Chinees cultuur-, gezondheids- en expositiecentrum, een restaurant en ondergrondse parkeergarage. In Heerlen word momenteel een, groots opgezet, Maanhotel gebouwd terwijl duidelijk is dat de financier er van (Herr Kindermann) niet meer van de partij is en daarbij de vraag luidt of Achat Hotels (de zoveelste hotelketen die het Maanhotel zou gaan uitbaten) daadwerkelijk komt.

Ook zou de stad Heerlen een stedenband met een of zelfs meerdere Chinese steden aangaan. Ook daarover is niets meer vernomen. Terwijl het plan dat nu in Sittard van de grond lijkt te komen veel lijkt op wat men voor Heerlen in gedachte had.

Toen medio 2015 plots sprake was van de komst van ‘Maankwartier Chinezen’ naar Heerlen opperde Hart-Leers -nagenoeg direct- hen, bij dergelijk veel interesse zoals men er bij meldde, niet te laten wachten totdat het zeer omvangrijke bouwproject ‘af’ was maar hen ondertussen -waar mogelijk- (tijdelijk) te huisvesten in de volop beschikbare ruimte in de stad. Een soort van ‘China Town’ dus.  Zo werd hun kennelijk grote interesse in Heerlen zeer concreet en konden zij al geruime tijd actief zijn in Heerlen.

De komst van ‘De Chinezen’ bleef echter -in het geheel- uit. Alle publiekelijk verkondigde plannen bleken klaarblijkelijk meer op een sprookjesboek dan op realiteit gebaseerd.

Dat een en ander wel in de -zeer nabije- gemeente Sittard van de grond lijkt te komen moet in Heerlen vragen oproepen. Of dat zo is zal weldra blijken als burgemeester en wethouders op het voorgaande reageren…

www.stichtingbehoudfranseklooster.nl verstrekt nadere informatie over het Sittardse project.