‘Droomdenkers’ houden leegstandscarrousel Heerlen draaiende

Posted by | September 24, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

‘Wie denkt dat met sloop van winkelcentrum ‘t Loon de enorme leegstand in hartje stad geholpen zou zijn ‘leeft op een roze wolk’ en legt feiten erg gemakkelijk naast zich neer’, stelt Hart-Leers die het kennelijke gemak waarmee politiek Heerlen met de alsmaar toenemende leegstand omgaat wederom aan de kaak stelt.

Hart-Leers: ‘Denk je nu werkelijk dat alle filiaalbedrijven bij sluiting van ‘t Loon een tweede filiaal in het stadscentrum zouden openen en -naast hun bestaande winkel in de binnenstad- een nieuwe onderneming zouden starten? Zouden zij dat -bij vraag daarna- niet al lang en breed uit eigener beweging gedaan hebben?

Bovendien werkten op het moment dat ‘de politiek’ aan sloop dacht 400 medewerkers in het winkelcentrum. Banen die voor een groot deel zouden wegvallen omdat de berekeningen/gedachtegang niet opgaan. Werd überhaupt rekening gehouden met het afkopen van nog jarenlange huurcontracten, het verstrekken van verhuispremies en afwaarderen van interieurs van de diverse ondernemingen? Of was het simpelweg een ‘hap snap beleid’ in de hoop het megabouwproject Maankwartier alsnog te kunnen vullen ten koste van winkelcentrum ’t Loon?’

Heerlen kenmerkt zich al tientallen jaren met een ware winkelcarrousel in het stadscentrum. De Promenades werden aangelegd,  ‘t Loon ontstond, De Plu werd gebouwd, De Klomp volgde en ook Corio Center kwam van de grond. Nog niet genoeg geleerd ontstaat momenteel het Maankwartier waar, ga gerust eens kijken, leegstand de overhand heeft.

Bouwen, bouwen, bouwen lijkt (en leek) het devies. Dat terwijl het zou moeten gaan om verbouwen en herbestemmen wat er is. De stad kent ruimte genoeg, te veel zelfs. Geef die ruimten (weer) een functie, herbestem en renoveer wat er is. Maak de stad weer gezellig. Breng sfeer en beleving terug zodat ook bezoekers Heerlen weer weten te vinden.

Een carrousel zonder blije klandizie en vrolijke omstanders is snel uitgedraaid…