-Heerlen Drugsstad- De stad terug naar af?!

Het recente Manifest van de Vrienden van het Maankwartier spreekt boekdelen. Rondom het -spiksplinternieuwe- station is het keer op keer weer ‘een uitdaging’ van jewelste. Ietsje verderop, in de binnenstad, klampt men je met regelmaat aan ‘voor een Euro’ en is -ook daar- de aloude problematiek weer veel te veel aanwezig.

Nog niet eerder was er zoveel opvang en hulpverlening in onze stad als tegenwoordig. Ondanks dit zijn de problemen rondom het station, tegenwoordig het megalomane peperdure Maankwartier, als vanouds. Ook in en om de binnenstad steekt het probleem van Heerlen weer veel te vaak de kop op.

Met een grote Dag- en Nachtopvang (DNO) voor drugs- en drankverslaafden met psychische problemen, 3 Domushuizen (doorstroom vanuit de DNO) een (ex)gedetineerdenopvang en ga zo maar door is er volop hulp maar zijn de problemen steeds meer -en vaker- zichtbaar. Het gaat er -zeker nu- om de vraag te stellen hoe dit -blijvend- daadkrachtig op te lossen in plaats van pappen en nathouden. Het huidige stadsbestuur (b)lijkt niet in staat om de situatie te verbeteren.

Binnenkort worden 6 ‘Skaeve Huse’ aan de Mondriaan in Welten toegevoegd. Plekken voor ‘moeilijk handelbare personen’ die -zeer veel- ‘aandacht’ vergen.

Hart-Leers: ‘Is de maat niet gewoonweg meer dan vol en gaat er niet veel te weinig daadkrachtige ‘aandacht’ naar die genen die problemen veroorzaken en het voor anderen verzieken?! De ‘gewone burger’ krijgt het steeds weer voor de kiezen en zit met de ellende opgezadeld. Laten we de rollen eens omdraaien en doen zoals het hoort: veroorzaak je problemen en ben je tot overlast dan hoort de maatschappij hiervan de gevolgen niet te verduren maar diegene die het allemaal veroorzaakt. Met die insteek problemen aanpakken en… oplossen! Hulp, aandacht, veiligheid en leef genot voor al diegenen die niet om ellende vragen -en deze zeker niet veroorzaken- maar er wel -nagenoeg dagelijks- mee geconfronteerd worden.’