Heerlen zet sloop voormalige Megapool -ondanks serieuze interesse- door

Uit de beantwoording van door Hart-Leers gestelde vragen blijkt dat burgemeester en wethouders van plan zijn om de sloop van de voormalige Megapool aan de Honigmannstraat door te zetten. Dit ondanks dat er -nog steeds- serieuze interesse is in een snelle, nieuwe invulling van de bestaande, reeds geruime tijd lege, winkelruimte.

Terwijl het plan Schinkel behoorlijke vertraging lijkt op te lopen gaan ook mogelijke andere delen waarvoor interesse is simpelweg niet door. Met een snelle renovatie (en verkoop van) de voormalige Megapool en het vestigen van een ‘lunchroom achtige’ zaak op de begane grond (en enkele woningen er boven) leek deze ‘lege puist’ snel positief ingevuld waarmee activiteit toegevoegd werd. De bestaande gevel zou daarbij ingeruild worden voor een nieuwe ‘oude gevel’. Een gevel die vervolgens stukken beter bij het huidige straatbeeld past begreep Hart-Leers.

Natuurlijk moet ‘de rommel’ er uit en moet er ook een nieuw dak op. Echter: wat dan overblijft (b)lijkt een prima basis voor een snelle, nieuwe invulling in plaats van sloop dat een ‘tochtig gat’, diverse risico’s en een grote, lege plek achter laat.

Beide buren vragen zich bovendien al enige tijd af of sloop wel het beste alternatief is en zien het hele gebeuren met lede ogen aan. Een ondernemer die wil investeren -en renoveren- en waarbij een snelle, nieuwe invulling klaar staat, wordt kennelijk willens en wetens ‘op een zijspoor gezet’.

De hele kwestie samen oplossen lijkt zo logisch als wat. Niet dus, helaas. Gaat hier wellicht een heuse ‘vastgoedoorlog’ tussen gemeente en projectontwikkelaar achter schuil?! Laten we hopen van niet. Toch?

Na de aanstaande sloop zal Heerlen de lege, gemeentelijke (bouw)kavel te koop aanbieden waarna niet uitgesloten is, en -opgelet- nu komt ‘ie, dat deze of gene er plannen ontwikkeld (en uitvoert!) om er … iets nieuws in de trant van de nog steeds bestaande mogelijkheden aldaar te bouwen. Zeker niet uit te sluiten valt echter dat op die plek, midden in de stad, nieuwbouwen -na sloop- dermate kostbaar is (en her ontwikkelen simpelweg veel goedkoper en stukken verantwoorder) dat de ‘grote lege plek’ er vervolgens nog tot in lengte van jaren blijft.

Hart-Leers: ‘Waarom al dit omslachtige gedoe? Waarom geen snelle herontwikkeling en verkoop na de momenteel uitgevoerde asbestsanering en het saneren van de olietank. Waarom zo moeilijk doen als het ook veel gemakkelijker (en beter) kan?!’

Hart-Leers, Megapool Honigmanstr.