Kwestie voormalig CBS gebouw: de gemeenteraad werd bewust ‘om de tuin’ geleidt

Nog voordat het officiële onderzoeksrapport naar de kwestie voormalig CBS gebouw vandaag naar buiten komt weet het Limburgs Dagblad er al het fijne van. De gemeenteraad is ‘om de tuin’ geleidt. De raad werd bedondert en belazert door bestuurders waarvan je iets heel anders verwachten mag.

Al vanaf het moment dat de plannen duidelijk zijn en deze kwestie richting besluitvorming ging trekt Hart-Leers aan de bel. Teveel onduidelijkheden en zo goed als geen zekerheden maakten het onmogelijk om met dit ‘bijna te mooi om waar te zijne’ plan in te kunnen stemmen. De gemeenteraad, het hoogste orgaan binnen de gemeente, moet er altijd van uit kunnen gaan op tijd, juist en volledig geïnformeerd te worden. Nu uit het krantenartikel van vanmorgen blijk dat zij onvolledig en onjuist geïnformeerd werden is dat zeer kwalijk. Het lijkt er welhaast op dat de gemeenteraad bewust ‘bij de neus’ genomen is.

Als de gemeenteraad op dit belangrijke dossier al bewust op het verkeerde been gezet is hoe valt dan uit te sluiten dat dit binnen de gemeente Heerlen geen gewoonte is? Wie bevestigd (en bewijst) dat de gemeenteraad door het college niet regelmatig voor ‘malle pietje’ uitgemaakt wordt en op die manier haar controlerende rol gewoonweg niet kan uitvoeren?

Hart-Leers: ‘Een dergelijk kennelijk bewust liegend en informatie achterhoudend bestuur verdient onze stad niet. Eerlijk, open en recht door zee dat is wat Heerlen nodig heeft. Dit bestuur schuifelt kennelijk van het ene naar het andere achterkamertje waarbij men valselijk of in het geheel niet informeren kennelijk tot beleid verheven heeft. Wat weten we nog meer niet, waarover werd nog meer (opzettelijk) gelogen? Hoe kan een dergelijk bestuur onze stad fatsoenlijk leiden?‘

Limburgs Dagblad 3-4-2013

Limburgs Dagblad 3-4-2013