Megamiljoenenproject Maankwartier blijkt ‘overlastmagneet’: bewoners sturen gemeenteraad manifest en pleiten voor aanpakken en oplossen

Vandaag ontving de gemeenteraad van Heerlen bijgaand manifest. Daarin pleiten de vrienden van het Maankwartier voor aanpak van de aanhoudende overlast in hun woonomgeving rondom station Heerlen.

Op 1 december was de ontwerper van het miljoenenproject getuige van een steekpartij. Daarbij gingen zijn gedachten naar de dodelijke steekpartij in de vroegere stationstunnel, iets dat nooit meer gebeuren mocht. Een zoveelste steekpartij rondom station Heerlen (b)lijkt mede aanleiding tot een manifest dat de gemeenteraad vandaag ontving.

In een manifest voor een schoon en drugsvrij Maankwartier benoemt men afval dumpen en groepen hangjongeren waarop toezicht en handhaven ontbreekt. Ook drugsoverlast, dealen en massaal blowen zijn hot items. Daar waar eerder nog (wijk)agenten, straatcoaches, boa’s en motoragenten actief waren lijkt aanpak en toezicht nu beperkt tot een straatcoach. Enkele uren per dag enkel op werkdagen.

Aanwezige bankjes blijken een ‘thuis’ voor (groepen) hangjongeren die er regelmatig met drank en drugs vertoeven en vervolgens afval achterlaten. Omdat er geen openbaar toilet is wordt publiekelijk geplast en… gepoept. Een treur- en klaagzang van jewelste.

Bewoners willen handel en drugsgebruik verbieden en reiken, als voorbeeld, aan om een plantsoen op de nabije Kempkensweg te creëren en daar overlast gevende groepen een plek te geven. Of dat ‘de oplossing’ is valt danig te betwijfelen.

Hart-Leers: ‘Enkele honderden miljoenen heeft het megaproject gekost. Behalve het ontbreken van de noodzaak van een giga project zoals Maankwartier zijn er nu niet enkel volop lege ruimten maar ook klagende bewoners, bezoekers en omwonenden vanwege blijvende overlast. Eenieder die desondanks hosanna roept over dit onnodige megaproject is ziende blind en horende doof. Aloude problemen steken, net als vroeger, ‘gewoon’ weer de kop op. Het ligt niet aan een spiksplinternieuw peperduur gebouw, alhoewel deels wellicht wel, maar veel meer aan de directe omgeving. Die bleef -met al z’n uitdagingen- overgrotendeels zoals ‘ie was…’

MANIFEST-Drugsvrije-zone-Maankwartier