Officiële (her)opening begraafplaats Akerstraat

Posted by | maart 09, 2011 | Nieuws

Op zondag 13 maart aanstaande vind de officiële (her)opening van de begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen centrum plaats. Deze officiële handeling start om 11.30u. met een heilige mis in de Sint Pancratiuskerk. Aansluitend vind de officiële (her)opening op de historische begraafplaats aan de Akerstraat plaats.

Deken van Galen en Roel Leers sloegen enkele jaren geleden de handen ineen om de heropening van deze begraafplaats voor elkaar te krijgen. De begraafplaats aan de Akerstraat was immers vele jarenlang gesloten voor nieuwe begravingen. Geestelijkheid en politiek zorgen er vervolgens samen voor dat bij een informatie/protestbijeenkomst de gemeente Heerlen bij monde van 2 wethouders open kaart speelde waarna de heropening van deze gekende begraafplaats prominent op de kaart stond en bleef.

Kort na de informatie/protestavond, medio maart 2009, vormde zich al snel een heus actiecomité van diverse erg betrokken en zeer actieve Heerlenaren. Dit comité zorgde onder andere gezamenlijk voor een kaarsenavond op de begraafplaats en een historische wandeling over de begraafplaats. Beide activiteiten werden enorm goed bezocht en oogstten alom waardering. De vrienden van de begraafplaats staan inmiddels garant voor een jaarlijkse kaarsjesavond op 23 december waarbij de gehele begraafplaats met honderden kaarsen verlicht wordt. Bovendien zal met enige regelmaat ook een historische wandeling over de begraafplaats gehouden worden.

‘Velen zijn enorm verbonden aan deze begraafplaats. Veelal zijn er naaste familieleden begraven en mede vandaar wil men er ook ooit zelf een plekje krijgen. De enorme (blijvende) betrokkenheid van velen en het speciale van deze historische begraafplaats hebben nu eindelijk een zekere plek. De (her)opening van deze begraafplaats zal voor velen een erg speciaal moment zijn. Wij nodigen iedereen van harte uit om aansluitend op de heilige mis hierbij aanwezig te zijn’, benadrukken de vrienden van de begraafplaats aan de Akerstraat.

Ook lijkt het erop dat de gedachteniskapel, die aan de hoofdingang van de begraafplaats staat, tevens op 13 maart aanstaande weer in gebruik genomen kan worden. In de afgelopen maanden vond immers een uitvoerige restauratie van deze kapel plaats die daardoor nu weer in volle glorie als vanouds dienst kan doen.

Afsluitend willen de ‘vrienden van’ graag hun dank betuigen aan de vele mensen die blijvende steun leverden en met name aan de heer Gulikers. In zijn functie als beheerder van de begraafplaats is hij een steun en toeverlaat voor velen. Een bedankje daarvoor is zeer zeker op zijn plaats.