‘Ondernemend winkelhart’ wel de lasten niet de lusten…

Een Culturele Lente, Urban en noem maar op. Het zou Heerlen allemaal prominent op de kaart zetten. Het lijkt er echter nog steeds op dat de lasten stukken groter dan de lusten zijn. Of beter gezegd: een te beperkt groepje profiteert van de lusten, terwijl alle anderen de lasten dragen.

Geen 5,7 maar zelfs 6,7 miljoen (en 450.000 euro jaarlijkse gemeentelijke subsidie) kost de uitbreiding van muziekpodium Nieuwe Nor. De nagenoeg 1 miljoen euro kostende Basquiat- tentoonstelling in het Glaspaleis haalde bij lange na niet het aantal bezoekers dat men vooraf voorzag. Veel te optimistisch mikte men op 30.000 bezoekers. Te veel (straat)kunst, ‘hoge cultuur’ en andere ‘Spielerei’ , terwijl Heerlen zelf het onderspit delft.

Filmtheater Royal staat nu bijna 5 jaar leeg, hiervoor zoekt Heerlen al jaren naar invulling. Die kan zij maar niet vinden, dus komt ‘bevriende instantie’ Filmhuis (100.000 euro jaarlijkse gemeentelijke subsidie voor nagenoeg 5000 bezoekers) er zeer waarschijnlijk in en gaat ‘de soap’ aldus voort. Even verderop moet de goede doelen stichting Gered Gereedschap diens plek -zonder enig alternatief- verlaten en staat daarmee sinds kort op straat…

Dermate ‘Cultureel en Urban’ denken is nu veelal ‘leuk’ voor een klein groepje ‘ons kent ons’.

Zo’n 40.000 bezoekers (8000 mensen die ieder gedurende een dikke week 5 voorstellingen bezoeken?) voor Cultura Nova dat met een jaarlijkse begroting van meer dan 1 miljoen haar bezoekers grotendeels uit de regio haalt en de kunstenmakers van (ver) daarbuiten betrekt en boekt.

Zet een dergelijk iets op met alle ‘kennen en kunnen’ uit onze eigen stad en regio. Faciliteer bijvoorbeeld het regionale Jongleercollectief, de lokale -breed georiënteerde- kunstenmakers van de voormalige Houten Sleutel en ga zo maar door.

Zichtbaar vallen er steeds meer gaten in de binnenstad. Zelfs de grootste optimist kan dat niet ontkennen. Als en zodra het peperdure Maankwartier opent is het Maankwartier een zieltogende nieuwbouw, terwijl de oudbouw-binnenstad verder achteruit holt.

Als je wel de lasten maar niet de lusten kent, mondt dat veelal uit in niet veel goeds…