Op 1.320.000 euro begroot ‘Parkstad feestje’ Cultura Nova drijft op vorstelijke subsidies

Posted by | augustus 16, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Cultura Nova, dat met name toeloop vanuit Heerlen en omgeving kent, drijft op vorstelijke subsidies blijkt uit bijgaande stukken. Cultura Nova krijgt -als enig lokaal evenement- van de gemeente Heerlen een riante jaarlijkse subsidie van 220.000 euro terwijl daar gemeentelijk nog eens 80.000 euro bovenop komt. Een veel te groot verschil ten opzichte van volgende Heerlense evenementen die op maximaal 40.000 euro gemeentelijke steun mogen rekenen en daarmee aldus direct een fiks punt van discussie.

Het kennelijk tot ‘Subsidie Nova’ verworden festival bestaat inmiddels zo’n 27 jaar terwijl de subsidie ondertussen opliep. Na vele jaren van bestaan zou je denken dat juist de bezoekers het ‘subsidiestokje’ gaandeweg overnamen en hun bijdrage doen middels een bezoekersstroom die toeneemt. Dat dit niet zo lijkt te zijn blijkt uit bijgaande stukken.

Hart-Leers: ‘Een omvangrijk ‘ons kent ons festival’ organiseren -dat grotendeels op riante subsidies drijft- is niet wat Heerlen op een dergelijke wijze zou moeten ondersteunen.’

Hoeveel unieke/betalende bezoekers kent het festival? Bestaat wellicht een vaste kern van 5000 bezoekers die 8 festivalonderdelen bezoeken waarmee men een bezoekersaantal van 40.000 becijfert?

Puur naar de cijfers gekeken blijkt het volgende:

  • de Rijksoverheid en de gemeente Heerlen staan ieder (!) voor een jaarlijkse subsidie van maar liefst 300.000 euro garant;
  • provincie Limburg doet er nog eens 135.000 euro bovenop.

Met dergelijke directe overheidsbijdragen is reeds 55% van de forse begroting ‘rond’.

Met een begroting van 1.320.000 euro en inkomsten van kaartverkoop geraamd op 180.000 euro lijkt wederom duidelijk waar het festival op drijft.

Ook luidt een vraag hoe het werkt als een festivaldirecteur/directie diens onderneming met ‘de uitvoering’ belast. Zou een dergelijk omvangrijk festival niet gewoonweg moeten worden aanbesteed met de insteek dat diegene die het interessantste progamma tegen de beste condities (kwaliteit, prijs etc.) neer kan zetten vervolgens de uitvoering gegund wordt?

Een jaarlijks terugkerend 10-daags ‘ons kent ons’ feestje waar de stad een zeer behoorlijk budget aan spendeert terwijl opvolgende evenementen het nakijken hebben.  Is het, mede vandaar, niet vele malen beter om de maximale gemeentelijke subsidie van 220.000 euro (overigens enig en alleen voor Cultura Nova beschikbaar) terug te schroeven naar het maximum dat voor meerderen geldt: 40.000 euro.

Dat de verhoudingen zoek zijn staat als een paal boven water…

Begroting Heerlen 2017 Beleidsplan 2017 – 2020 Stichting Cultura Nova Gemeente Heerlen 001 Brief heerlen 2017 Collegevoorstel zomerfestival Cultura Nova 2017_2.docx Cultura Nova Productiehuis