Projectontwikkelaar boekt enorm verlies op verkoop Schinkelkwadrant: Heerlen krijgt verloedert gebied met fikse ‘kassakorting’ in handen

De wethouder schatte de (aan)koopkosten voor het gebied op zo’n 20 miljoen euro. Ook uit stukken bij het raadsvoorstellen gevoegd blijkt dat er fikse aankoopbedragen betaald werden voor het ontwikkelgebied. Na onderhandelingen, gevoerd door een gewezen projectontwikkelaar, kan de stad het in de etalage gezette project nu voor 4,6 miljoen overnemen. Zo’n 2 miljoen lager dan de taxatie ervan en vele miljoenen minder dan de zo’n 10 jaar geleden gemaakte kosten voor de aankoop ervan. Een koopje met gigantische korting of speelt wellicht iets anders?

De bij het raadsvoorstel gevoegde bijlagen van het kadaster geven precies inzicht in de bedragen die voor de diverse onderdelen van het plan Schinkelkwadrant, een gebied grenzend aan de 2e Promenade – Geerstraat – Schinkelstraat en Honigmannstraat ligt, betaald werden. Al snel loopt het bedrag op richting 20 miljoen euro. Een bedrag dat de wethouder gisteren overigens, na vragen hierover, ook zelf liet vallen. Het geheel stilgevallen project met zo’n 75% ‘korting’ van de hand doen lijkt ongekend.

Een ander dossier, ietsje later op de avond behandelt, gaat over de aankoop van Putgraaf 188 – 200. Daar werd, in 2014, een gebouw dat voor 4,95 miljoen te koop stond voor 750.000 euro verkocht. De huidig eigenaar ervan verkoopt het nu voor 2,5 miljoen aan de gemeente Heerlen terwijl het pand op zo’n 2,1 miljoen getaxeerd is en de eigenaar aangeeft -na aankoop in 2014- zo’n 1,2 miljoen geïnvesteerd te hebben. Ook dit levert een interessant inkijkje in Heerlens vastgoed op.

Hart-Leers stelt (en stelde) voor om de voormalige Rabobank en Megapool gebouwen binnen het aan te kopen gebied zo snel mogelijk weer in de markt te zetten. Hart-Leers:  ‘Het oude kenmerkende bankgebouw heeft bovendien 6 appartementen erboven terwijl ook het Megapool pand, ietsje verderop gelegen, ruimte te over bied. Bouw geen ‘Urban woningen in het groen’. Breng eerst eens in kaart  hoeveel woningen nog beschikbaar c.q. leeg zijn in hartje stad. Bouw niet bij maar creëer ruimte en maak daarmee aangrenzende leegstand stukken aantrekkelijker om weer in te vullen.

Het lege Rabobank gebouw, de lege Duthtler vestiging, het te huur staande café en de voormalige grote, lege Kruivat outlet ‘Prijsmepper’ die midden in het gebied ligt en overige lege ruimten aldaar bieden bestaande ruimte te over om aan te pakken en nieuw in te vullen. Geef zo -zonder nieuwbouw- het gebied weer uitstraling en beleving. Neem op die manier zo’n 20.000m2 (!) leegstand uit de markt en creëer een nieuw binnenstadsgebied met bestaande bouw. Bestaande panden kunnen dan zowel voor als achter ontsloten worden en dan 2 ‘voorkanten’ krijgen zodat het stukken makkelijker en aantrekkelijker wordt om bestemmingen c.q. invulling te vinden. Kortom: bouw geen nieuwe woningen, voeg geen andere nieuw gebouwde functies toe. Daarvan zijn immers al meer dan genoeg lege plekken voorhanden. Creëer ruimte, renoveer, herbestem en restaureer. Breng op die manier sfeer en beleving terug.’

Met de 5 miljoen die de provincie Limburg beschikbaar stelt voor dit project lijkt Heerlen bovendien nagenoeg geen risico te lopen en nauwelijks financiële schade. Ook dat lijkt een meevaller van formaat die kansen bied.

Waarom de gemeente Heerlen het gebied voor zo’n miljoen euro minder kan aankopen dan de groep rond de Kerkraadse projectontwikkelaar Meyer kennelijk ervoor over had werd gisteravond wel aan de orde gesteld maar bleef vervolgens onduidelijk…