Protestactie tegen komst dag- en nachtopvang Heerlen

-Bewoners Voskuilenweg uiten groot ongenoegen en gaan massaal naar ‘inloopbijeenkomst’-

Gisteravond togen de bewoners van de Voskuilenweg massaal richting door de gemeente Heerlen georganiseerde ‘inloopbijenkomst Gasthuis’. Met protestborden in de hand en aan de lantaarnpalen, megafoon en voorafgaande ‘ludieke stoepkrijtactie’ nemen zij geen blad voor de mond en laten weten dit onzalige ‘gemeentelijke plan’ h e l e m a a l niet te zien zitten. ‘Wat doet u voor ons? Waarom helpt u ons woongenot en onze veiligheid om zeep en kijkt alleen maar naar de belangen van zware drugs- en drankverslaafden met enorme psychische problemen?!’

De wethouder ‘drugsbeleid’ kreeg van alle kanten te horen fouter dan fout bezig te zijn. ‘Waar moet je naar toe als verslaafden je tussen de 2 hoge muren -over de smalle stoep- tegemoet komen?! Je kan er geen kant op!’

Heerlen is ook nog eens van plan om -met flinke subsidie- een winkelcentrum aan de andere kant van de straat te bouwen en daar 2 grote supermarkten te plaatsen (Lidl en Albert Heijn). De beide supermarkten waar verslaafden nu hun dagelijkse hoeveelheid bier halen. Iets dat zeker bij de vlakbij de huidige DNO locatie gelegen Albert Heijn nu al voor de nodige problemen zorgt. Dagelijkse inzet van beveiligers is er noodzakelijk.  

Hupsakee: van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat trekken drank- en drugsverslaafden met zware psychische problemen dan sowieso door de Voskuilenweg. Een constante loop vanwege ‘het bier’ dat zij in combinatie met drugs gebruiken. Om over de plekken waar de drugs gedeald zal worden nog niet een te spreken. 

Is Heerlen bewust van plan dit deel van de stad tot -no go area- te maken en de bewoners met een en al ellende op te zadelen?! 

Nog steeds vraagt menigeen of ‘de Voskuilenweg op de Molenberg’ daar bij de Vossekuilflats is. Een plek die tot ver buiten Nederland bekend stond vanwege de grote drugsproblemen en onveiligheid.

De wethouder ‘drugsbeleid’ bleef -ook gisteravond weer- in een heel klein cirkeltje redeneren en presenteerde zijn onzalige plan als ‘voldongen feit’. Hoezo democratie?! In Heerlen is daar kennelijk geen sprake van. Nogal wiedes dat meer mensen niet gaan stemmen dan wel als in Heerlen gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden. Gek he dat met zo’n manier van ‘besturen’ er geen vertrouwen is en stemmers thuisblijven. ‘Ze doen toch wat ze zelf willen’.

Toen de buurt geïnformeerd werd over dit ‘gemeentelijke plan’ kon dat alleen per ‘huis aan huis flyer’. Bijeenkomen kon niet vanwege Corona. Nu er -nog steeds- Corona is kan bijeenkomen opeens wel. Tenminste: als ‘de gemeente’ wil tonen wat zij concreet van plan is en het in hun straatje past. Dan gelden de maatregelen kennelijk plots een heel stuk minder.

Een afvaardiging van de bewoners gaat volgende week, voor een zoveelste keer, naar het gemeentehuis. Daar pleiten zij voor het invullen van dit voormalige Broederklooster als dependance voor verpleeghuis Bergweide. 

Het verpleeghuis is al 25 jaar aan de Voskuilenweg gevestigd en wil -al lange tijd- (de gemeente was hiervan overigens volledig van op de hoogte) een dependance in het voormalige broederklooster starten. Nadat Heerlen maandenlang niks van zich liet horen en het muisstil bleef maakte de stad plots bekend er 30 zware drugs- en drankverslaafden -met zware psychische problemen- te willen plaatsen…