Weer paginagrote advertentie van verontruste ondernemers

Neem de raadsbesluiten er gerust bij, luister de commissievergaderingen er maar eens op na. De enige politieke partij die grote problemen met het Schinkelkwadrant en Maankwartier voorzag (en benoemde) is Hart-Leers. Bij tijd en wijle hierover verguisd of zelfs ‘zwart gemaakt’ en door deze en gene in het belachelijke getrokken. Onze conclusies slaan echter ‘de spijker op z’n kop’. Nu zit Heerlen met de ‘gebakken peren’.

Een Maankwartier waarvan de betonnen brug alleen al 8,5 Mln. euro aan meerwerk opleverde (en waarvan burgemeester en wethouders het pas opgeleverde onderzoeksrapport ‘geheim’ verklaarden). De tijdelijke -onvoorziene- stationsvoorzieningen die 6,3 Mln. euro aan kosten met zich mee brachten terwijl het hele project pas net ‘in de steigers’ staat.

Het (naar de) Maankwartier: een project waarvoor nog tekorten van 10-tallen miljoenen bestaan. Immers: wie zijn de eindfinanciers van die mega Jumbo supermarkt (die kennelijk al afgehaakt is). Wie financiert het Maanhotel en waar blijven al die Maankwartier Chinezen?

Begin deze week werd duidelijk dat burgemeester en wethouders van Heerlen geen 4000m2 kantoorruimte (vanwege een huurverplichting die de stad aanging) in het Maankwartier willen huren maar: bijna 6000m2 -na betaling van 11 Mln. euro gemeenschapsgeld- willen kopen en daarna deels willen doorverhuren aan het UWV. De financiering van dit megalomaanproject staat daarmee overduidelijk ‘op losse schroeven’ terwijl geïnteresseerden ondertussen wegblijven. Een naar de Maankwartier is  een betere benaming, een megabouwproject dat niet alleen zichzelf maar vooral de rest van onze (binnen)stad schade toebrengt.

Ook ‘de Plu’, dat nu de naam ‘t Schinkelkwadrant draagt, is als bouwplan veel te groot. Zo’n 13.000 m2 winkelruimte worden  aldaar toegevoegd waarboven nieuwe gemeentekantoren van 7000m2 moeten komen. Deze forse, te forse, uitbreiding ligt nu voor aan de Raad van State. Deze doet er nu al bijna 5 weken over om een uitspraak te doen terwijl Heerlen binnen 2 weken uitspraak verwachtte. Ook dat zegt vast en zeker iets…

Heerlen kent met 20,5% de hoogste winkelleegstand van het hele land en moet alleen daarom al eerst beginnen met bestaande leegstand aan te pakken en op te lossen. Niet bijbouwen, meer leegstand creëren en de stad daarmee verder in de put helpen. Maar wel: eerst vooruit met al dat wat er al is.

Iedereen wijst erop dat minder winkels in de nabije toekomst ruim voldoende is. Dit komt niet alleen door het ‘internet kopen’ maar ook door het feit dat ons land al te veel winkelruimte kent en daardoor feitelijk overbewinkeld is.

Herbeleef de binnenstad, breng nieuwbouwprojecten terug tot een menselijke maat: beperk het Maankwartier tot bus- en treinstation. Herontwikkel in het Schinkelkwadrant alleen bestaande winkelruimte. Maak dat plan kleiner en aantrekkelijker. Ga als Heerlen met een dynamische, compacte (binnen)stad de toekomst in.

De verontruste ondernemers doen niet aan doemdenken maar benadrukken een, helaas, trieste realiteit. Hart-Leers schetst de realiteit -als enige- in de gemeenteraad van Heerlen. Wij doen dat al jarenlang en blijven dat doen. Laten we ons allen achter een compacte, dynamische (binnen)stad scharen. Een stad die toekomst geeft aan bestaande leegstand en niet ‘ziende blind is’ voor de realiteit en daarbij als ‘kip zonder kop’ bij- en doorbouwt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA