En hupsakee: de zoveelste ‘verhuizer’ richting Maankwartier

Via Heerlen.nl valt de conclusie te trekken dat de VVV winkel aan de Bongerd stopt en, tegen de zomer, opgaat in een ‘experience winkel’ in het Maankwartier. Heerlen trekt er de maximale subsidie (125.000 euro) voor uit en vraagt ook anderen om bij te dragen. Terwijl de binnenstad leger raakt stuurt ‘de stad’ alles wat mogelijk is richting zielloos Maankwartier terwijl vooraf plechtig beloofd werd dat er ‘geen verplaatsers’ zouden komen.

UWV en gemeentelijke sociale dienst huisden voordien elders in de stad. Net zoals Jumbo en Action. Terwijl ook sociale woningcorporatie Weller ondertussen richting Maankwartier verhuisde. Hoezo er komen geen ‘verhuizers’?!  

Boven de markt lijkt ook nog te hangen dat het Mijnmuseum richting Maanplein verkast en diens eerdere optie, gelegen aan de Dr. Poelsstraat in het voormalige (reeds vele jaren leegstaande) markante pand Kneepkens, ‘links’ laat liggen.

‘Leuk’ als je als gemeente dermate stuurt ten kostte van de overige stad en daarvoor bovendien, telkenmale weer, vorstelijk ‘de beurs’ trekt. Het kan kennelijk niet op.

Ook diverse pop up musea (die opvolgend op het Maanplein verschenen) werden van gemeentelijke steun voorzien terwijl de ene rondleiding na de andere er het levenslicht ziet en tot en met de (waarnemend) burgemeester ervoor ingezet wordt om ‘de maan’ te laten ‘shinen’.

Wie denkt er aan de rest van de stad en overigens waarom moet er, steeds maar weer en dat al vele jaren lang, zo hard aan het megaproject getrokken worden en is hetgeen er om heen plaatsvind ook alleen mogelijk door en met riante subsidies en forse gemeentelijke bijdragen?!

Daar er al vele jaren lang -niets- voor het naastliggend (gemeentelijk eigendom) Royal complex gevonden werd ging er het -jaarlijks met 100.000 Euro gesubsidieerde- filmhuis naar toe. Met nagenoeg 5000 bezoekers per jaar gaat daar meer dan 5 miljoen euro subsidiegeld in zitten om er een filmhuis XXL te realiseren.

Dit terwijl de oud bioscoopexploitant (en pandeigenaar) er medio 2009 niet meer -zelfstandig- mocht blijven (brandgevaar) ziet deze in zijn oude Royal theater bakken met overheidsgeld verdwijnen terwijl hij zelf er op mag hopen dat Heerlen, samen met hem, de al vele maanden lang openliggende (halfsteens) achterwand van zijn bioscooptheater ‘tot een goed einde brengt’.

Hoe krom kan gemeentelijk ‘beleid’ zijn?!

Alles voor het Maankwartier dat kennelijk koste wat het kost, hoe dan ook, ‘een succes’ moet worden. In die ‘lijn’ lijkt het slechts een kwestie van afwachten welke hotelexploitant ‘zakken vol’ (gemeenschaps?)geld aangeboden krijgt om er het omvangrijke Maanhotel te gaan bestieren…