(Grote) vastgoedprojecten: Heerlen maakt er -keer op keer weer- een rommeltje van

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde gisteren dat de gemeente Heerlen met het aankopen van de kantoren G/H in het Maankwartier staatssteun pleegde. De stad betaalde nagenoeg 4 (!) miljoen euro te veel. 

Heerlen had er een huurovereenkomst voor 4000m2 (van de 5700m2) gegarandeerd maar vond niemand om te huren. Vervolgens kocht de stad het gebouw G/H -dat eerder voor woningen bestemd was- en verhuisde er diens sociale dienst en het UWV naar toe.

Onnodig gebouwde kantoorruimte terwijl in Heerlen ruim 100.000 m2 kantoorruimte leegstaat.

Momenteel huist gemeentelijk Heerlen (ook) aan de Putgraaf 188-200. Een kantoorgebouw dat men eerder voor zo’n 7 ton bemachtigen kon (wij wezen de gemeente Heerlen daar -meermaals- actief op) kocht Heerlen later voor zo’n 2 miljoen meer. ‘Gewoon’ omdat men niet luistert naar goed bedoelde adviezen en vervolgens, keer op keer weer, ‘de gemeentebeurs’ trekt.

Ook het CBS gebouw staat van meet af aan blijvend ‘in de spotlights’. Onlangs bleek dat de eigenaar er nogal wat openstaande rekeningen moet voldoen en dat om ‘vele tonnen’ gaat. Ondertussen gebeurde er niets van het geen men zo’n 10 jaar geleden allemaal beloofde en blijkt van de zo’n 100.000 m2 leegstaande kantoorruimte in onze stad maar liefst 30%  (!) in het voormalige CBS gebouw te zitten.

Maak van de kantoorruimte G/H in het Maankwartier -zoals oorspronkelijk bedoeld- woningen en neem daarmee zo’n 5700m2 kantoorruimte uit de markt. Laat ook de verkoop van het voormalige CBS gebouw nietig verklaren. Sloop vervolgens de grote betonklossen -waarmee 30.000m2 leegstaande kantoorruimte verdwijnt- waarna enkel de (mijn)monumenten en de parkeergelegenheden overeind blijven. Voorzie er dan een grote, zeer betaalbare parkeervoorziening  -liefst met kosteloos parkeren- waarmee je direct ook een loop creëert door het ‘ietwat stille’ Maankwartier richting binnenstad en… ook daarmee ‘een veelheid vliegen in een klap vangt’.

Heerlen maakt -consequent- keer op keer weer een rommeltje van diens (grote) vastgoedprojecten. Zo bleek onlangs ook dat men maar liefst 1,9 miljoen nodig heeft om de gemeentelijke eigendommen aan de Spoorsingel met de grond gelijk te maken. Gemeentelijke eigendommen waaraan jarenlang geen onderhoud gepleegd werd en mede daardoor zichtbaar verloederden.

Het is de allerhoogste tijd voor verstandig/kundig bestuur met degelijk beleid waarop voortborduurt kan worden zonder -keer op keer weer- enorme debacles te creëren…