Leegloop Heerlen: ook Arons, Schoenenreus en Pasch stoppen

Het aantal passanten in Heerlen centrum nam vanaf 2003 tot en met eind vorig jaar met 35 % af. Ruim 1 op de 3 ‘passanten’ laat Heerlen links liggen. Minder loop geeft minder verkoop en ook dat is duidelijk merkbaar. Lege winkels staan te huur/te koop. De stad wordt alsmaar leger terwijl -ondanks dat- 2 grote nieuwbouwprojecten boven de markt hangen: Schinkelkwadrant en Maankwartier. Beiden hebben het overigens moeilijk om huurders te vinden. Toch wil het merendeel van politiek Heerlen doorzetten. ‘Onbegrijpelijk’, stelt Hart-Leers.

Inbreiden (in plaats van uitbreiden), eerst herbestemming wat er al is en leeg staat luidt ons devies. Maak het weer aantrekkelijk om te komen winkelen en verlaag de parkeertarieven die de afgelopen jaren tot 80% stegen. Met die fors gestegen tarieven staan meer parkeerplekken leeg waarbij de een zegt ‘dat ligt aan de crisis’ terwijl wij stellen dat Heerlen zich met haar momentele winkelaanbod tegen dergelijke tarieven uit de markt prijst.

De binnenstad moet gered worden en niet als meest lege winkelstad van het land ten onder gaan. Vandaar pleiten wij voor het fors terugbrengen van bestaande nieuwbouwplannen zoals het Schinkelkwadrant. Maak iets dergelijks niet omvangrijker dan het daar reeds aanwezige aantal lege vierkante meters winkelruimte. Heroverweeg het op 18 december 2012 gestarte megabouwproject Maankwartier en bouw ook daar niet voor meer leegstand…

Muziekhuis Arons aan de tweede Promenade stopt staat vandaag paginabreed in de krant, de Schoenenreus (outlet) sluit binnenkort haar omvangrijke winkel aan de Geleenstraat. Een winkel pal naast de ingang van de Raadhuisparking. Pasch cooking dining living aan de Oranje Nassaustraat houdt uitverkoop en heeft haar winkelpand te koop staat. Niet ‘zomaar’ enkele voorbeelden van de staat van de stad.

Een reddingsplan voor winkelstad Heerlen is pure noodzaak. Bij dit reddingsplan is geen plaats voor nieuwgebouwde (toegevoegde) winkelruimte. Leegstand is er immers al volop in hartje stad…