Miljoenendebacle Maankwartier

De hoogste rechter in Den Bosch oordeelde vorige week dat Heerlen met diens aankoop van het kantoor (5700m2) aan het Maanplein nagenoeg 4 miljoen te veel betaalde. Het was geen 11 maar zo’n 7 miljoen Euro waard. Daarvoor legde Heerlen, onder andere, al 6,8 miljoen bij om deel Zuid op te kunnen starten en tastte diep in de buidel om de meerwerk kosten van de betonnen plaat over het spoor te bekostigen. Hier bovenop werd het ene na het andere stuk langdurig geheim verklaart en ging zo voor vele jaren ‘achter slot en grendel’. Miljoenendebacle Maankwartier.

De ‘onneembare vesting’ staat er en toornt potsierlijk boven Heerlen uit. Menigeen kost het volop moeite deze te bestijgen. Geen vele tienduizenden bezoekers -zoals jarenlang breeduit uitgevent en verkondigt- maar enkele duizenden (veelal bus- en treinreizigers) per dag 

De Hoppenhof staat er, van meet af aan, met duizenden meters (momenteel 3851m2) kantoorruimte te huur. Het Maanhotel kent nog steeds geen koper noch hotelexploitant en de vele gezellige winkeltjes. Tja….

Alsof je een dergelijk megaproject bouwt om er een shoarmazaak en loempiaverkoop te laten ‘landen’.

Voor een zoveelste keer wil men (in Augustus) het mega miljoenenproject openen. Een project waarvoor bewoners het manifest voor een drugsvrij en veilig Maankwartier schreven en menigeen er al weer snel vertrok omdat ‘de sfeer’ hen niet beviel.

Wie gaat er nu wat precies oplossen? Wanneer erkent men dat voordien de binnenstad al behoorlijk ‘kwakkelde’ en de situatie er nu -nog steeds- zeer uitdagend (en wellicht zelfs uitdagender) is en behalve dat er het probleem(Maan)kwartier bovenop gekomen is.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Waarschuwen in Heerlen wordt echter ‘weggelachen’ terwijl de stad vervolgens met de gebakken peren zit. 

De stationsgoochelaar maakte, enorm kostbare, torenhoge beloften die allerminst uitkwamen Wie wijst (ook) hem nu of het feit dat zijn sprookjes nachtmerries opleveren? Wanneer worden de bestuurders wakker en gooien het over een andere boeg in de hoop daarmee te redden wat nog te redden valt?!

Weller liet diens oude kantoor voor leegstand achter omdat ook zij niemand kon vinden voor de kantoorruimte pal tegenover de stationsingang. Heerlen verkaste samen met UWV omdat ook voor die plek geen ander gegadigden gevonden werden. Ondertussen staat de Ayfa grilll op het Maanplein wederom -op marktplaats- te koop omdat er nog steeds geen nieuwe uitbater, laat staan een koper, gevonden is en bieden de makelaars Spauwen & Werrij 4611m2 winkelruimte en 2400m2 horecaruimte in het Maankwartier aan…