Koop, sloop… en dan?

Met -op dit moment- 21.000m2 winkelruimte, 36 woningen en (tot de verzakking) ca. 600 parkeerplaatsen is winkelcentrum ‘t Loon nagenoeg even groot als de originele nieuwbouwplannen van het aan de andere kant van de schouwburg gelegen bouwplan Schinkelkwadrant (de Plu). Partijen -de eigenaar van ‘t Loon geeft uitdrukkelijk aan daar niet aan mee te willen doen- geven aan ‘t Loon te willen kopen en slopen om de ondernemers richting binnenstad te verplaatsen. Dit alles, volgens de media, begeleid met 30 miljoen aan gemeentelijke en provinciale (subsidie)gelden.

l1lt_leegstandDe binnenstad, koopstad Heerlen, zit behoorlijk ‘in de penarie’. Als inmiddels stad met de meeste winkelleegstand van het gehele land met daarbij 2 grote nieuwbouwprojecten, Maankwartier en Schinkelkwadrant, ‘in de steigers’ zitten de bouwers en ontwikkelaars ervan (en ook de gemeente Heerlen) met de handen in het haar. Het Schinkelkwadrant (de Plu) ligt momenteel bij de Raad van State terwijl men voor het Maankwartier nauwelijks geïnteresseerden vind. Er blijkt amper vraag naar deze nieuwbouwprojecten totdat iemand bedacht: ‘dan slopen we ’t Loon’.

Daarbij lijkt inmiddels welhaast een ware lastercampagne gestart om ’t Loon mede daarmee ‘om zeep’ te helpen. Alhoewel de eigenaar van het winkelcentrum bij hoog en bij laag volhoudt dat gesprekken over sloop/verkoop per begin december vorig jaar geen vervolg kregen houden gemeente (en anderen) hardnekkig vol dat men nog steeds ‘in gesprek’ is. Een duidelijk stuk, waaruit zwart op wit blijkt dat gesprekken met NSI (eigenaar van ’t Loon) momenteel nog steeds lopen, is er echter niet.

Stel u voor: met 30 miljoen euro nemen provincie en gemeente ‘t Loon ‘uit de markt’. Dit met de insteek om ondernemers richting hartje stad te verplaatsen. Gaan winkels zoals: Gall & Gall, Kruidvat, Blokker, Hema, Schoenenreus, Honkemuller en Bufkes dan ook daadwerkelijk richting centrum alwaar zij reeds een vestiging hebben of sluiten deze zaken simpelweg hun winkel in ’t Loon, ontslaan hun personeel, en laten het erbij?

jumboDe Jumbo supermarkt vertrok reeds mede vanwege het feit dat de gemeente parkeren erg onaantrekkelijk maakt. Zal de Albert Heijn wel richting hartje stad verkassen of sluit ook deze simpelweg haar deuren en handhaaft vervolgens de vestiging aan het Schandelerboord om binnen niet al te lange tijd een XL formule bij de Roda Boulevard te openen?

De ondersteunende horecaformules van ‘t Loon richten zich op het winkelend publiek van het winkelcentrum. Kunnen deze vandaar ‘zomaar’ op een andere plek ‘een gewone horecazaak’ zijn of zouden ook deze deel uit moeten maken van een (winkel)centrumformule zoals het Maankwartier en Schinkelkwadrant (de Plu). Als daar echter, zoals blijkt, onvoldoende vraag naar winkelruimte is zit de horeca er straks waarschijnlijk ‘op zichzelf’ en ontbreekt aldaar dus de broodnodige wisselwerking.

‘t Loon moet en zal bloeden! Tenminste daar lijkt het momenteel wel heel erg op. De constante publiciteit eromheen doet dit, bijna 50 jaar oude, winkelcentrum geen goed. Ondertussen wordt met al deze acties niet alleen bij de winkels (en hun werknemers) in ‘t Loon maar ook bij de buurtbewoners eromheen behoorlijk wat onrust gezaaid. Onrust waar tegenover loze beloften zoals de mogelijke komst van ‘een buurtsuper’ staan.

‘Hub de Sloper’ is in Heerlen nog bij lange na niet vergeten. Heeft hij ‘waardige opvolgers’ gekregen die het nog ‘grootser’ aanpakken en daarbij handenvol gemeenschapsgeld er tegenaan gooien?

Over gemeenschapsgeld gesproken: natuurlijk kent Heerlen geen tekorten en is de gemeentekas ‘tot de nok toe’ gevuld, natuurlijk heeft en krijgt onze stad niet met fikse bezuinigingen te maken en komen er allerlei regels vanuit ‘Den Haag’ naar onze stad. ‘Gebrek aan geld’ is in onze stad helemaal geen probleem, toch?

Enorme bezuinigingen in/op ‘de zorg’ opvangen of ‘t Loon slopen? Burgemeester en wethouders lijken die keuze al gemaakt te hebben…